Noče biti več poskusni zajček

Formula 1: Nico Rosberg po Hamiltonovi kazni glavni kandidat za zmago na VN Belgije.

Objavljeno
27. avgust 2016 01.23
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Spa-Francorchamps – Kar so v Mercedesovem moštvu napovedovali že dalj časa, so uresničili pred veliko nagrado Belgije. Lewisu Hamiltonu so zamenjali pogonsko enoto, kar pomeni, da bo vodilni v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli 1 jutrišnjo dirko v Ardenih začel z najmanj petnajst mest slabšega štartnega položaja, kot si ga bo privozil v kvalifikacijah.

Čeprav se angleški šampion – vsaj javno – ni jezil na ekipo, pa je dal na novinarski konferenci vendarle jasno vedeti, da mu še zdaleč ni vseeno. »To je moštveni šport. Skupaj zmagujemo in skupaj izgubljamo, seveda pa ni razveseljujoče, da sem bil jaz 'poskusni zajček' oziroma kakorkoli naj bi že to imenoval. Okvare so namreč v glavnem spremljale mene, medtem ko je motor v drugem Mercedesovem dirkalniku večinoma tekel brez težav,« je zmajeval z glavo Hamilton, ki kljub slabemu izhodišču ne meče puške v koruzo.

Zaradi dolgih ravnin, po katerih – poleg znamenitega dvojnega zavoja Eau Rouge – slovi steza v Spa-Francorchampsu, se nadeja, da bo lahko izkoristil (pre)moč svoje »srebrne puščice« in pridobil precej mest. Zavoljo dobrih možnosti za prehitevanje, ki jih ponuja belgijsko dirkališče, so odgovorni pri Mercedesu sklenili 31-letnega Angleža »žrtvovati« in mu zamenjati pogonsko enoto prav pred 13. letošnjo preizkušnjo za SP. Toda Hamilton se zaveda, da se – četudi ima najboljši dirkalnik – ne bo enostavno iz ozadja prebiti v ospredje.

»Kot vselej bom dal vse od sebe in si prizadeval – kolikor se bo le dalo – izničiti kazen. Moj cilj ostaja zmaga, mi je pa popolnoma jasno, da jo bom zelo težko ponovil,« je povedal branilec naslova svetovnega prvaka in lanske zmage na veliki nagradi Belgije. Na vprašanje, kakšna uvrstitev je po njegovem realna to pot, je odvrnil, da nima pojma. »Zares ne vem, kako daleč se lahko prebijem naprej. To je odvisno tudi od drugih dirkalnikov, bomo videli, kako hiter bo tu Red Bull,« je radoveden Hamilton.

Če »rdeča bika« in drugi tekmeci ne bodo (pre)hitri, se bodo seveda Lewisove možnosti povečale. Njegovo delo bi lahko olajšala tudi prihod varnostnega avtomobila in dež, za katerega jutri (štart bo ob 14. uri) obstaja vnovič precejšnja verjetnost. Ob tem se je spomnil predlanske velike nagrade Madžarske, ki jo je prav tako začel iz ozadja, končal pa na izvrstnem tretjem mestu. In to na progi, na kateri je prehitevanje vse prej kot mačji kašelj.

Vendar pa angleški šampion, ki si je dal med nedavnim oddihom pošteno duška, kar je mogoče soditi po njegovih fotografijah z vročih zabav v Barbadosu in New Yorku, opozarja, da je imela njegova takratna »srebrna puščica« vendarle večjo premoč kot zdajšnja. Zato upa le, da bo jutri osvojil čim več točk in v skupnem seštevku zadržal vodstvo pred moštvenim tekmecem Nicom Rosbergom, pred katerim ima po dvanajstih postajah 19 točk naskoka.

Zaveda se pač, da bo zdaj 31-letnemu Nemcu na veliki nagradi Belgije težko kdo preprečil osvojitev 25 točk, kolikor jih prejme zmagovalec. Da bo imel – ker bo Hamilton štartal iz ozadja – nekoliko lažje delo, verjame Rosberg tudi sam, vendar pa kljub temu ničesar ne namerava prepustiti naključju. »Ne glede na vse se moj pristop prav nič ne bo spremenil. Še naprej bom stoodstotno osredotočen na svojo nalogo in vozil na skrajni meji, da si bom izbojeval najboljši štartni položaj in zmago,« je poudaril podprvak, ki dobro ve, od kod bo tokrat nanj prežala največja nevarnost.

»Red Bullova dirkača sta bila nazadnje zelo hitra, zato se bom moral potruditi, če ju bom želel pustiti za seboj,« je presodil Rosberg, ki je za razliko od Hamiltona preživel nadvse umirjen družinski oddih na Ibizi s soprogo Vivian in hčerkico Alaio. »Pozabil sem na vse okrog sebe in si dodobra napolnil baterije za drugo polovico sezone,« je nemški as pripravljen za ogorčen poznopoletni in jesenski (dvo)boj z moštvenim tekmecem za tako želeni naslov svetovnega prvaka v formuli 1.