Odprto le še vprašanje, kdaj bo Tim postal prvak

Na progi v Assnu je v kvalifikacijah dosegel sedmi čas.

Objavljeno
27. avgust 2016 01.24
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Da bo Tim Gajser že svojo krstno sezono svetovnega prvenstva v najmočnejšem motokrosističnem razredu MXGP kronal s šampionsko lovoriko, ne dvomi nihče več. Vprašanje je le, na kateri od zadnjih treh dirk sezone jo bo potrdil. Utegne se zgoditi že v nedeljo na VN Nizozemske v Assnu, kjer je lani zmagal stopničko niže, v MX2.

Assen bi lahko bil že drugo leto zapored prelomna dirka sezone v kraljevskem motokrosističnem razredu. Že lani se je ravno na nizozemskem pesku do lovorike predčasno dokopal Francoz Romain Febvre, ki je bil vse do poškodbe tudi letos v igri za šampionski naslov in najresnejši Gajserjev izzivalec. Tim ima škarje in platno v svojih rokah: teoretično mu lahko snamejo drugo zaporedno trofejo, le da tokrat med elito, zgolj še Antonio Cairoli, Max Nagl in Febvre, v praksi pa le še Italijan, a bi moral imeti v tem primeru zelo obetavni Makolčan res zvrhano mero smole. Glede na to, da ni bil v celotni sezoni še niti enkrat v dveh zaporednih vožnjah slabši kot četrti, gre možnost za črn scenarij meriti v promilih.

Lani je Gajser v Assnu dokončno prevzel skupno vodstvo v MX2, ki ga nato ni več izpustil iz rok. Tedaj je do 16. dirke sezone vpisal najboljše čase v »zgolj« treh vožnjah, letos na kar polovici vseh (15/30). S konkurenco je opravil na sedmih dirkah, v zadnjih treh poskusih se mu to ni posrečilo, toda ne zavoljo morebitnega taktiziranja in varnega nabiranja točk, kar ni skladno z njegovo dirkaško filozofijo, temveč kot posledica napak, padcev ali preprosto kratkega stika s progo. V Assnu je ta peščena in specifična, saj jo prireditelj na dirkališču za cestno-hitrostne preizkušnje (moto gp) postavi v manj kot tednu dni, čeravno za pripravo porabi več kot 25.000 kubičnih metrov peska, tekmovalce pa je mogoče spremljati s pokritih tribun. Timu je proga pisana na kožo.

»Imam čudovite spomine na lanski Assen, saj sem ravno tu prevzel vodstvo v skupni razvrstitvi razreda MX2. Peščena proga mi ustreza. Seveda vem, da lahko že v nedeljo odločim sezono, toda, iskreno rečeno, skušam ne razmišljati o tem. Že večkrat sem poudaril, da se ti lahko hitro zalomi, če preštevaš točke in taktiziraš, in nimam prav nobenega razloga, da bi spremenil razmišljanje. Kot na vsaki drugi preizkušnji grem tudi na tej na zmago. Dobro se počutim, sproščen sem in neobremenjen, po krajšem odmoru po Švici sem tudi svež, z napolnjenimi baterijami in pripravljen za boj,« se ne pusti motiti 19-letnik, ki po hladnokrvnosti prekaša domala vse starejše in izkušenejše tekmece.

Da je treba brzdati prerano evforijo, opozarja prvi mož ekipe Honda Gariboldi Racing, Giacomo Gariboldi: »Seveda se zavedamo pomembnosti tega vikenda, vendar bo ključno ohraniti mirno kri in sproščenost ter se dirke lotiti kot sleherne druge. Že celo leto se nam obrestujeta trdo delo in odličen timski duh, zato ne bomo spreminjali ničesar. Lani smo v razredu MX2 dokazali, da se znamo soočati s pritiskom, za nameček je Tim minulo sezono v Assnu nastopil odlično, zato verjamemo, da bo tudi v nedeljo nadaljeval niz izjemnih predstav, s katerimi navdušuje že od začetka leta.«

Klemen Gerčar ter Jernej in Peter Irt so letošnjo sezono že pospravili pod streho, zato jih v Assnu ne bo več videti. Gerčarja je ponovno – kljub uspešni operaciji in rehabilitaciji – zabolelo v rami: »Zame je to hud udarec, toda zdaj še bolj vneto opravljam vaje za krepitev mišic. Ostajam motiviran in misli usmerjam proti prihodnji sezoni.« Bo pa na Nizozemskem tekmoval tudi Timov oče in trener Bogomir Gajser, ki se bo, podobno kot Borut Koščak, pomeril v konkurenci veteranov.