Odstopi Turka, Latvale in Meekeja v Monaku, Ogier zdaj v debelem vodstvu

Na prestižnem reliju Monte Carlo sta Rok Turk in Enej Ložnar na zadnji sobotni hitrostni preizkušnji odstopila.

Objavljeno
23. januar 2016 14.00
Posodobljeno
23. januar 2016 18.16
G. L.
G. L.

Monte Carlo - Za slovensko posadko na prestižnem reliju Monte Carlo, Roka Turka in Eneja Ložnarja, je »monaške rulete« konec. Edina Slovenca na najvišjem nivoju v reliju sta se danes povzpela že do 37. mesta, nato pa na zadnji sobotni hitrostni preizkušnji odstopila. Podobna usoda je doletela doslej drugouvrščenega Britanca Krisa Meekeja (Citroen), tako da je v zanesljivem vodstvu zdaj svetovni prvak Sebastien Ogier (Volkswagen).

Meeke je bil do svojega odstopa resna grožnja trikratnemu svetovnemu prvaku, saj je dobil uvodni dan z dvema nočnima hitrostnima preizkušnjama, tudi po včerajšnjih šestih »brzincih« pa je francoskemu asu sledil tesno za petami. Ogier si je danes privozil največ pol minute naskoka, na predzadnji preizkušnji pa je Britanec zadel kamen in ob tem podvozje poškodoval tako močno, da je zaradi odpovedi menjalnika moral pred 13. hitrostno preizkušnjo odstopiti.

Že pred tem je napako naredil tudi Volkswagnov Finec Jari-Matti Latvala, tako da je Ogier ostal brez dveh svojih najresnejših konkurentov za zmago. Doslej tretjeuvrščeni v Monte Carlu je v deseti hitrostni preizkušnji zdrsnil s ceste, ob čemer je zlomil blažilnik na svojem dirkalniku in dirke je bilo zanj konec.

»Škoda za Krisa. Zaslužil bi si kaj več, imela sva zelo dobro bitko. Zdaj bo zame povsem drugače, moram pa seveda priti do cilja,« je po številnih odstopih dejal vodilni Ogier, ki ima pred novim drugouvrščenim Norvežanom Andreasom Mikkelsenom že skoraj dve minuti prednosti.

Turku kazalo odlično

Ob svojem debiju med dirkaško smetano je šlo odlično tudi Roku Turku, ki se je s svojim Peugeotom 208 R2 odlično znašel na ozkih, zavitih in poledenelih cestah v zaledju monaške kneževine in vsak dan napredoval.

Po uvodnem dnevu je držal 53. mesto, včeraj nato pridobil nekaj mest in bil že 49., danes pa se je povzpel vse do 37. mesta. A zelo dobra uvrstitev je splavala po vodi na današnjem zadnjem »brzincu«, ko je moral odstopiti zaradi tehničnih težav.

Dirkače do konca relija sicer čakajo le še tri nedeljske hitrostne preizkušnje, ko bodo prečkali tudi sloviti prelaz Col de Turini.

Izidi, 3. etapa:

1. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Fra/VW Polo) 3:19:05,7

2. Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger (Nor/VW Polo) + 1:59,7

3. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Bel/Hyundai i20) 2:12,2

4. Mads Oestberg/Ola Floene (Nor/Ford Fiesta) 4:25,9

5. Stephane Lefebvre/Gabin Moreau (Fra/Citroen DS3) 7:29,4

6. Bryan Bouffier/Victor Bellotto (Fra/Ford Fiesta) 9:12,9

7. Ott Tänak/Raigo Mölder (Est/Ford Fiesta) 10:42,3

8. Daniel Sordo/Marc Marti (Špa/Hyundai i20) 10:44,5
...

Rok Turk/Enej Ložnar (Slo/Peugeot 208 R2) - odstop