Ogier sijajno sezono kronal z zmago

Na zadnjem reliju v sezoni je v Walesu zmagal Sebastien Ogier in potrdil naslov svetovnega prvaka.

Objavljeno
17. november 2013 16.45
Britain Wales Rally Auto Racing
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Cardiff - Francoz Sebastien Ogier (Volkswagen) je na zadnjem reliju sezone svetovnega prvenstva v Walesu z zmago potrdil naslov svetovnega prvaka. Za seboj je pustil moštvenega sotekmovalca, Finca Jari-Mattija Latvalo in Belgijca Thierryja Neuvilla (Ford). Slednji je z mestom na zmagovalnih stopničkah osvojil drugo mesto v skupnem seštevku.

»Za Volkswagen in zame je to izredno leto. Današnji dan pa je pomenil le še piko na i,» se je devete zmage v sezoni veselil Ogier, ki je v sezoni ob devetih zmagah dosegel še dve drugi mesti, le dvakrat pa ostal brez stopničk.

Ogierjeva in Vokswagnova prevlada sta bili v sezoni 2013 podobno občutni kot tisti, ki sta ju leta 2008 uprizorila Citroen in Sebastien Loeb, ki je takrat zmagal na 11 dirkah. Ogier je naslov osvojil že tri dirke pred koncem, konstruktorska lovorika je bila v rokah Nemcev dirko pred koncem SP.

Medtem ko so se pri Volkswagnu veselili uspehov na zadnjem reliju in v celotni sezoni, pa so bili manj razpoloženi pri Citroenu. Njihov dolgoletni prvi voznik Loeb je imel letos le še obrobno vlogo, nastopil le na nekaterih izbranih relijih, kariero voznika v tem tekmovanju pa je devetkratni prvak končal z odstopom na domačem reliju v Alzaciji. V naslednji sezoni bo Francoz vozil za ekipo Citroena v prvenstvu WTCC.

Podobno kot Loeb zadnjega je svoj prvi reli v tovarniški ekipi za SP končal nekdanji dirkač formule 1 Poljak Robert Kubica. V Walesu je namreč kar dvakrat odstopil, obakrat pa tudi poskrbel, da so imeli njegovi mehaniki veliko dela. Najprej se je v petek v četrtem brzincu uštel pri zaviranju in zletel s ceste, avto pa je pristal na strehi. Dirkač in njegov novi sovoznik Michel Ferrara sta ostala nepoškodovana, po pravilih tekmovanja sta lahko znova startala danes, a nista prišla daleč. V 11. preizkušnji je namreč prišlo do nesporazuma v komunikaciji med voznikom in sovoznikom, posledica pa je bil nov izlet s ceste in nov odstop. Tudi Finec Mikko Hirvonen relija ni končal, edini s točkami je bil tako Španec Dani Sordo na sedmem mestu.

Sezona 2014 se bo začela s tradicionalno preizkušnjo v monaški kneževini sredi januarja naslednje leto, v koledarju SP pa je, tako kot letos, 13 dirk.

Reli po Walesu:

1. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Fra/VW Polo R) 3:03:36,7
2. Jari-Matti Latvala/Mikka Anttila (Fin/VW Polo R) + 21,8
3. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Bel/Ford Fiesta RS) 1:24,5
4. Mads Ostberg/Jonas Andersson (Nor/Šve/Ford Fiesta RS) 1:48,2
5. Andreas Mikkelsen/Mikko Markkula (Nor/Fin/VW Polo-R) 2:03,4
6. Martin Prokop/Michal Ernts (Češ/Ford Fiesta RS) 7:37,5
7. Dani Sordo/Carlos Del Barrio (Špa/Citroen DS3) 8:27,9
8. Elfyn Evans/Daniel Barritt (VBr/Ford Fiesta R5) 11:13,1
...

SP skupno, končni vrstni red (13):
- dirkači:
1. Sebastien Ogier (Fra) 290
--------------------------------
2. Thierry Neuville (Bel) 176
3. Jari-Matti Latvala (Fin) 162
4. Mikko Hirvonen (Fin) 126
5. Dani Sordo (Špa) 123
6. Mads Ostberg (Nor) 102
7. Jevgenij Novikov (Rus) 69
8. Sebastien Loeb (Fra) 68
9. Martin Prokop (Češ) 63
10. Andreas Mikkelsen (Nor) 50
...
- konstruktorji:
1. Volkswagen 425
2. Citroen 280
3. M-Sport Ford 192
4. Ford 184