Ogier že v prvem nastopu s fordom do prestižne zmage

Dirkači so prevozili še zadnje štiri hitrostne preizkušnje, za konec napornega relija pa je zobe še enkrat pokazala narava,

Objavljeno
22. januar 2017 17.35
AUTO-RALLY-MONTE-CARLO
A. V., STA
A. V., STA

Monte Carlo - Francoz Sebastien Ogier (Ford) je zmagovalec relija Monte Carlo, prve postaje svetovnega prvenstva. Ogier, ki je na tej dirki slavil že četrtič zaporedoma, je za 2:15 minute prehitel Finca Jari-Mattija Latvalo (Toyota), kljub težavam z motorjem pa je bil tretji Estonec Ott Tänak (Ford).

Dirkači so na Monteju danes prevozili še zadnje štiri hitrostne preizkušnje, za konec napornega in težavnega relija pa je zobe še enkrat pokazala narava in najboljši dirkači so zadnjo hitrostno preizkušnjo, "power stage", ki prinaša dodatne točke, prevozili v vse močnejšem sneženju. Poznejši zmagovalec Ogier in preostala dva, ki sta reli končala na stopničkah, tako niso preveč tvegali, posebno preizkušnjo, ki od letos prinaša točke prvim petim namesto dosedanjim trem, pa je dobil osmoljenec dirke Thierry Neuville.

Belgijec je namreč vodil do polovice dirke, potem pa je v soboto v 13. hitrostni preizkušnji doživel nesrečo in izgubil več kot pol ure. Neuville je izgubil nadzor nad dirkalnikom, zapeljal s ceste in zadel skalo ob njej ter močno poškodoval zadnje desno kolo svojega hyundaija. Danes je skupno reli končal na 15. mestu.

Tako je na široko odprl vrata do uspeha Ogierju. Štirikratni svetovni prvak je pozimi zamenjal sredino, iz Volkswagna, ki se je umaknil iz prvenstva, je prestopil v ekipo M Sport Ford. Čeprav je imel na voljo le malo časa za navajanje na nov dirkalnik, pa je po nekoliko zadržanem začetku in z nekaj lovljenja - enkrat so mu iz jarka ob cesti pomagali tudi navijači - na koncu nekoliko nepričakovano že na prvi dirki prišel do skupno 39. zmage v karieri.

"Neverjetno. Pred začetkom sezone sem upal in pričakoval, da bom tudi s Fordom počasi prišel do najvišjih mest, a niti v sanjah nisem pričakoval, da se bo to zgodilo že na prvi dirki. Fantastično, res sem vesel in hvala vsem v ekipi, ki so res trdo delali. Razmere pa niso bile lahke. Začeli smo v snegu in ledu, danes pa spet močno sneži," je po zmagi v okolici kneževine, kjer ima v domačih krajih tudi veliko navijačev, dejal 33-letni Francoz.

Tudi drugo mesto je bilo na koncu v rokah nekdanjega dirkača Volkswagna in tudi Jari-Matti Latvala je bil zelo zadovoljen z razpletom uvodnega relija. Finec se je preselil k Toyoti, ki se kot tovarniška ekipa v SP vrača po 17 letih, kljub japonski tovarni pa je ekipa z vso logistiko, strokovnjaki in obema dirkačema pravzaprav finska. "Super, zelo lepo je začeti sezono na tak način in še posebej sem vesel, da smo v finski ekipi že takoj na začetku dosegli tako lep uspeh. Hvala vsem, ki so trdo delali v zadnjem mesecu, tudi med prazniki, da smo lahko zdaj tukaj," je dejal Latvala.

V ekipi M Sport Ford so bili blizu dvojni zmagi, saj je Ott Tänak po predzadnjem dnevu imel v rokah drugo mesto. Toda na začetku zadnjega dne ga je izdal motor, z le dvema delujočima valjema se je s Fordom Fiesto komajda privlekel do cilja, je pa vseeno ostal na stopničkah in za 38 sekund premagal četrtega, Španca Danija Sorda, ki je bil tako najboljši voznik Hyundaija.

Korejska ekipa je prvi reli sezone končala z obilo smole, udeleženi pa so bili tudi v tragičnem dogodku prvega dne relija. Že v četrtek zvečer je dirka dobila tragičen pridih, saj je v nesreči življenje izgubil 50-letni španski gledalec. Neuvillov in Sordov sotekmovalec iz ekipe Hyundai Novozelandec Hayden Paddon je na enem od zavojev zapeljal na led, dirkalnik je odneslo s ceste v skale ob njej, nato pa se je prevrnil in obrnjen na bok ostal na cestišču. Pri tem je dirkalnik zadel gledalca ob progi, ki so ga s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Nici, kjer pa je nekaj ur pozneje umrl.

Ekipa Hyundai je z dirke umaknila dirkalnik Novozelandca. Prireditelji so pozneje sporočili, da je gledalec, ki je bil vpleten v nesrečo, skušal posneti fotografije z mesta, kamor dostop navijačem sicer ni bil dovoljen, kar so prireditelji poudarili tudi z opozorilnimi tablami.

Sezone se bo nadaljevala na Švedskem med 9. in 12. februarjem.

Izidi:
1. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Fra/Ford Fiesta RS) 4:00:03,6
2. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Fin/Toyota Yaris) + 2:15,0
3. Ott Tänak/Raigo Molder (Est/Ford Fiesta RS) 2:57,8
4. Dani Sordo/Marc Marti (Špa/Hyundai i20) 3:35,8
5. Craig Breen/Scott Martin (Irs/VBr/Citroen DS3) 3:47,8
6. Elfyn Evans/Daniel Barritt (VBr/Ford Fiesta RS) 6:45,0
7. Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger Synnevag (Nor/ŠSkoda Fabia R5)
9:32,7
8. Jan Kopecky/Dresler (Češ/Škoda fabia R5) 12:58,1
...