Oglasili so se tudi šefi in pogasili govorice

Ni res, da Danielu Pedrosi pogodbo pogojujemo z znatnim znižanjem plače, pravijo pri Hondi.

Objavljeno
28. junij 2014 00.53
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Assen – Če je VN Katalonije ponudila prve znake, da se morda bliža konec vladavine Marca Marqueza, je Assen najboljše nadaljevanje. Na Nizozemskem favoriti zaradi nestabilnega vremena ne odnesejo vedno cele kože, zalet jemlje tudi Daniel Pedrosa, ki se vrača v vrhunsko formo.

Pedrosa je potreboval le eno preizkušnjo, da si povrne občutke in odmisli v začetku maja operirano ramo, ki mu je jemala oprijem in tudi visok položaj v SP. Katalonec je bil zato pred današnjim štartom bolj zgovoren kot v minulih tednih, ko so morali novinarji njegove izjave loviti po obrokih. K temu je veliko pripomoglo tretje mesto v Barceloni, kjer je bil v igri tudi za zmago, a storil napako.

»Na splošno izgledam precej bolje kot prej. Barcelona mi je prinesla nov zagon. Moja forma je boljša in četudi sem bil tedaj nekoliko zaskrbljen, se je na dirki pokazalo, da sem spet sposoben dirkati. Zdaj pa imam za sabo še dodatnih deset dni,« Pedrosa z zanimanjem pričakuje dirko, saj so rezultati v tem času leta, ko v zakulisju potekajo vroča pogajanja za nove pogodbe, ključni za postavljanje statusa za prihodnji dve leti.

Zanimivo, da sta se tako on kot Honda zadnje čase prav potrudila hvaliti drug drugega in zagotavljati, kako nimata ne želje ne namena ubrati različni poti v prihodnosti. Gre seveda tudi za diplomatske prijeme v času pogajanj, po svoje pa so ju k temu primorale tudi vse bolj pogoste govorice, da je japonski proizvajalec izgubil vso upanje, da bo iz Španca kdaj nastal material za sam vrh SP.

V resnici Honda v tem trenutku še enega takšnega motociklista, ki bi meril na lovoriko, niti ne potrebuje, saj ima v drugem članu tovarniške ekipe Marcu Marquezu kokoš, ki bo nesla zlata jajca še naslednjih nekaj let. Zato je tudi okrepila zatrjevanje, da je nov dogovor s Pedroso ena od njenih prioritet, ne da bi razkrila, ali pri tem obstajajo tudi kakšne ovire. Kot denimo pri Yamahi, pri kateri je Jorge Lorenzo te dni priznal, da se najmanj »najdejo« pri točki – denarja.

Pri Hondi jih je zbodla tudi informacija, da naj bi Pedrosi podaljšanje pogodbe za novi dve leti pogojevali z znatno znižanim zaslužkom. »To je čisto natolcevanje. V resnici delamo vse, da bi Danija zadržali v moštvu. Dejal je, da je Honda njegova prva izbira, enako mi menimo o njemu. Še vedno je eden od najbolj vročih dirkačev v svetovnem prvenstvu, ne verjamem, da lahko dobimo koga močnejšega v tem trenutku. Res ni osvojil nobenega naslova svetovnega prvaka, a se je vedno boril za vrh in dobival dirke. V resnici ne vidim znakov, da bi bil že v zatonu kariere. Poleg tega imam po pogovoru z njim občutek, da je Honda tudi zanj prioriteta,« je dejal šef tovarniške ekipe Livio Suppo.

Brez večjih sprememb v naslednjih dveh letih?

Njegove besede je s podobno izjavo še podkrepil Shuhei Nakamoto, podpredsednik Hondine dirkalne korporacije, ki je postavil tudi časovni mejnik, do kdaj mora biti celoten primer zaključen. »Pedrosa je naš cilj in pogodbo moramo skleniti do Silverstona (31. avgusta op. p.),« je dejal Nakamoto, ki ni preslišal, da se Pedroso povezuje tudi s Suzukijem. V primeru, da bo Nakamoto uresničil napoved, pa na motociklističnem zemljevidu ni pričakovati znatnih sprememb za naslednji dve leti, saj bo, kot kaže, kljub trenutnim zatikanjem okoli plačila tudi Lorenzo našel skupni jezik z Yamaho, pri kateri se namerava še nekaj časa zadržati tudi veteran Valentino Rossi.