Preobrat na Dakarju: Peterhansel tik pred zmago

Rekorder po številu zmag na Dakarju je na 10. etapi deklasiral vse tekmece in naredil velik korak proti novi zmagi.

Objavljeno
14. januar 2016 00.24

Buenos Aires - Francoskemu asu Stephanu Peterhanslu lahko zmago na letošnjem Dakarju prepreči le še kakšen izreden dogodek, morda takšen kot se je danes zgodil njegovemu velikemu tekmecu iz Španije Carlosu Sainzu.

Španec je po tehnični okvari ne le izgubil vodstvo, ki ga je držal po 9. etapi, temveč je zaradi popravil izgubil več ur! Rekorder po številu zmag na tej vzdržljivostni dirki je vse skupaj izkoristil in svojega najbližjega tekmeca na deseti etapi - moštvenega kolega v Peugeotu in rojaka Cyrila Despresa - po 485 kilometrih ugnal za 5:40 minute, v skupnem seštevku pa ima že točno uro prednosti pred lanskim zmagovalcem Nasserjem al-Attijahom iz Katarja na drugem mestu. Do konca tekmovanja so le še tri etape.

Današnja sicer velja za etapo z največ kilometri čistega brezpotja, kar predstavlja zahteven teren in še težjo navigacijo, vse skupaj pa so otežile še visoke temperature.

V težkih pogojih se je odlično znašel Slovak Štefan Svitko, ki je med motociklisti dosegel svojo prvo zmago na Dakarju v karieri. Danes tretji Toby Price pa še naprej prepričljivo vodi v skupnem seštevku.