Po 52 letih je klonil tudi Mike Hailwood

Motociklizem: pet dirk, pet zmag in pet prvih štartnih mest. Kje je meja Marca Marqueza?

Objavljeno
19. maj 2014 10.03
T. V., šport
T. V., šport
Le Mans – Kje so meje Marca Marqueza, vse bolj postaja vprašanje št. 1 motociklističnega sveta, ki že dolgo ni ponudil tako prevladujočega dirkača, kot je 20-letni Španec. Njegove poti do zmag so različne, izplen pa vsakič identičen: na VN Francije se je vrh zavihtel petič zapored, potem ko je spet začel s prvega štartnega mesta.

Njegova lahkotnost je osupljiva, včeraj pa je pokazal še eno odliko, ob kateri se tekmeci dokončno sprašujejo, ali sploh premore kakšno pomanjkljivost. Po slabem štartu je zdrsnil na 10. mesto, pa se na vrh zavihtel, še preden je bila za njim polovica dirke. S petimi zaporednimi prvimi štartnimi mesti in prav toliko zmagami je postal tudi najmlajši dirkač elitne kategorije, ki je pri 21 letih in 90 dneh zmago slavil tolikokrat zapovrstjo. Dolgo je ta rekord držal Britanec Mike Hailwood, in to iz leta 1962, ko ga je dosegel pri 22 letih in 160 dneh.

»Tokrat je bilo vendarle težje kot na prejšnjih dirkah, sploh na začetku. V prvih dveh zavojih sem bil preveč miren, vrniti sem si moral agresivnost, ki me je krasila lani, saj me je prehitelo več tekmecev. Sem pa z zmago prezadovoljen. Vsi moramo uživati v tem trenutku, saj ni lahko priti do petih zmag zapovrstjo,« se je smejalo mladeniču, pred katerim je sezono nazadnje leta 1972 na enak način odprl sloviti Italijan Giacomo Agostini, ki je v karieri nekdanjega razreda do 500 ccm osvojil kar osem lovorik, še sedem pa v tedanji kategoriji do 350 ccm.

A vsaj dokler si ni vnovič povrnil vodstva, je Marquez vlival upanje Valentinu Rossiju, da si bo po lanskem juniju spet privozil zmago, drugo v zadnjih štirih letih. To je bil kar dvoboj dveh rodov, prejšnjega in zdajšnjega, a ko je Španec enkrat prišel za Italijanov hrbet, Rossiju ni bilo več pomoči. Se je pa razveselil že 150. uvrstitve na zmagovalni oder v karieri najmočnejšega razreda svetovnega prvenstva.

»Škoda, ker sem v ključnem delu dirke naredil napako. Trdo sem pritiskal, Marc je bil namreč hitrejši, a spet ne toliko, da se ne bi mogel kosati z njim. Tako pa sem mu prelahko prepustil položaj. Morda bi me v vsakem primeru slej ko prej ugnal, a če bi se bolj borila za zmago, bi bilo bolj zabavno. Tako pa bom spet poskušal v Mugellu,« je napovedal Rossi. Zadnji nastopi mu vsekakor krepijo slo po dokazovanju, saj je kar trikrat končal za Marquezom in je le še dve točki (81) za Danielom Pedroso (83), ki je včeraj končal kot peti, tik pred še vedno povsem povprečnim Jorgejem Lorenzom.

Je pa zato v tesni bitki za tretje mesto za osvežitev med najboljšo trojico poskrbel Alvaro Bautista, ki se je stopničk med elito nazadnje veselil oktobra 2012. Tokrat je zanje ugnal Pola Espargara in si vrnil nekaj nasmeška, potem ko je letos zabeležil kar tri odstope. »Takšen začetek sezone prinese precej trpljenja, zato gre zdaj najprej zahvala ekipi za dobro delo. Sem pa vedel, da sem sposoben večjega uspeha, saj sem bil v dneh pred dirko povsem blizu vsem dirkačem razen Marquezu,« je razlagal Bautista.