Po Brnu se vse začenja znova

Španski motociklist Jorge Lorenzo je z zmago na VN Češke že ujel vodilnega Italijana Valentina Rossija.

Objavljeno
17. avgust 2015 01.39
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Brno – Niti trenutka dlje, kot bi bilo potrebno, ni čakal Jorge Lorenzo, da bi stvari v motociklističnem svetovnem prvenstvu postavil, kot mu najbolj ustreza. Na VN Češke je dokončno izničil prednost Valentina Rossija v skupnem seštevku in tako z novo posamično zmago sezono vrnil na izhodišče.

Lorenzo je v zadnjih tednih pametno topil zaostanek za Rossijem in se prav nič ni živciral, ker je vmes zmagovito formo ujel tudi Marc Marquez. Cilj ima namreč jasno pred očmi in dokler se je z velikimi koraki bližal moštvenemu tekmecu na vrhu seštevka, ni pogrešal kakšne zmage več na svojem računu. A minuli konec tedna je bilo že od prvih treningov v četrtek vse pripravljeno za njegov uspeh, najhitrejši je bil vse pripravljalne dni, prvi štartni položaj pa je včeraj v popolnosti izkoristil in tako št. 1 držal brez večjih tveganj do konca dirke. V resnici je s tem ubil dve muhi na en mah. Bitka za lovoriko se bo čez 14 dni na Otoku začela znova, obenem je zadal nov udarec tudi Marquezu in ga še pravočasno opomnil, da so njegovi upi, da v preostalih sedmih dirkah še nadoknadi zdaj 52 točk zaostanka, bržkone brezupni.

»Proti koncu ni bilo nobene potrebe več, da pritiskam do konca, zato bi težko rekel, da je za mano popolna dirka. Lahko bi bil namreč še nekoliko hitrejši. Moja prednost je bila ravno pravšnja, da se sicer nisem mogel povsem sprostiti, ni pa mi bilo treba tvegati. V resnici sem vse naredil na začetku. Tedaj sem res dal vse od sebe, da bi ustvaril prednost pred Marcom, in res je precej zaostal. Načrtoval sem celo hitrejše kroge, a s polnim tankom in po dirki v moto 2 je bil oprijem na asfaltu slabši. Šele ko sem porabil nekaj goriva, je bilo bolje pri zaviranju, v zavoje sem lahko vstopal z večjo hitrostjo. Korak za korakom sem si s tem gradil pot do zmage,« je dejal Lorenzo, ki ima trenutno enako število točk kot Rossi, a ima zato krivulja njunih rezultatov zadnje čase drugačno gibanje. Španec je v osmih dirkah dosegel pet zmag, drugo in tretje mesto, Italijan eno zmago, dve drugi in pet tretjih mest.

Zlasti odkar sta Lorenzo in Marquez začela kazati zobe, Rossiju preostajajo uvrstitve na tretjo stopničko zmagovalnega odra. Včeraj si je privozil kar deset sekund zaostanka, šest za drugouvrščenim Marquezom, ki ni prav veselega obraza slišal Lorenzove pripombe pred novinarji, da je razlika med njima bržkone vendarle prevelika za njegove večje ambicije po vključitvi v lov na naslov prvaka. Sam je sicer priznal, da je poskušal predvsem ohranjati prednost pred Rossijem, saj je s tem razliko do vrha v SP včeraj še zmanjšal. »Cilj, ki smo ga imeli, smo dosegli: držati razliko do Rossija in drugih, zato sem zadovoljen. Vikend namreč ni bil popoln. A v takšnih okoliščinah, ko imamo težave, moramo še vedno loviti točke,« je razpredal Marquez, ki pa bo mora v prihodnje ponastaviti svoje cilje.

S podobno taktiko napram Lorenzu se pač ne bo mogel še naprej bližati vrhu, kot se Rossi ne bo obdržal v tem krogu favoritov, če bo ponavljal slab včerajšnji štart. Z začetki je imel letos že težave, včeraj pa je najprej padel na 5. mesto, s čimer si je za naslednje kroge občutno poslabšal položaj pri prodiranju navzgor. »Zaradi štarta sem izgubil kar nekaj časa, a v resnici tudi sicer nisem bil dovolj hiter,« je priznal Italijan.