Po dveh skupnih letih gresta brata vsak svojo pot

Motokrosist Tim Gajser bo po dirkah v Nemčiji in Las Vegasu končal sanjsko sezono. Jernej in Peter Irt gresta vsak svojo pot.

Objavljeno
02. oktober 2016 00.58
Bratje Irt
Mojca Finc
Mojca Finc
Motokrosistični zvezdnik Tim Gajser je končal bolniško. Spet je na motorju, na svoji novi hondi, s katere je pred tednom dni padel med testiranji na domači progi v Halozah. Črto pod sanjsko sezono, v kateri je postal svetovni prvak v MXGP, bo potegnil po dirkah superkrosa v Nemčiji in Las Vegasu. Prihodnje leto ga bomo spet spremljali v eliti.

Čeprav je v preteklih sezonah delal hitre korake in se z vsako osvojeno stopničko premaknil na višjo, sta se z očetom Bogomirjem, ki usmerja kompas sinove športne kariere, tokrat odločila, da po naslovu svetovnega prvaka v MXGP umirita žogico. Ocenila sta, da še ni pravi trenutek za prestop v ameriški superkros. »Šele 20 let imam, še veliko časa je pred mano,« je dejal junak letošnje sezone.

Jasno je, da ga Mednarodna motociklistična zveza (FIM) in Youthstream, promotor dirk v SP, hočeta čim dlje zadržati v svojem programu, saj je mladi dirkač neverjeten magnet za navijače po vsem svetu. »Moj prestop v ZDA bi bil zanje velika izguba, če gledamo posloven vidik. Ni pa to vplivalo, da ostajam v SP,« je povedal. V novi sezoni se mu obeta spektakularno dvobojevanje, v elito namreč prihaja nizozemski as Jeffrey Herlings, s katerim sta se lani borila za prestol v MX2, na katerem je Herlings letos nasledil Gajserja.

Da bosta prihodnje leto nadaljevala pridobivanje izkušenj v MXGP ob asih, kot so Gajser, Herlings, Antonio Cairoli, Romain Febvre in drugi, sta nam potrdila tudi brata Jernej in Peter Irt. Premierna sezona med elito je bila zanju predvsem učna. »Konkurenca v tem razredu je zares huda. Ob sebi imaš 30 hitrih voznikov. V katerem drugem prvenstvu, denimo italijanskem, imaš deset hitrih dirkačev. Če slabo startaš, lahko zaostanek med dirko nadomestiš. V MXGP lahko na to pozabiš,« je o naučenih poglavjih povedal Peter Irt, ki je v MXGP osvojil eno točko. S starejšim bratom Jernejem sta se strinjala, da so bile največji zalogaj zahtevne proge. »Zelo globoko jih 'prefrezajo' in nastanejo ogromni kanali, sledijo skoki, ki jih je nemogoče natrenirati, saj tovrstnih razmer na treningih nimamo. Na začetku sem imel veliko težav, proti koncu pa sem se vse bolj privajal,« je Jernej zaupal svoje izkušnje.

Nagajale so jima tudi poškodbe, kdaj je tudi zmanjkalo športne sreče. Čeprav bi si želela več, kot sta na koncu vknjižila, sta kot novinca pustila dober vtis, saj sta že prejela novi pogodbi za prihodnjo sezono. »Ponavadi smo na dogovor čakali do decembra,« je Jernej zadovoljen, da sta letos vprašanje prihodnosti rešila veliko prej. Sam se vrača v madžarsko Husqvarna Maurer Racing Team, v kateri je nekoč že dirkal. Dokazoval se bo še v nemškem prvenstvu ADAC. Z yamahe bo presedlal na husqvarno: »Razlika v motociklih je velika. Lani sem vozil husqvarno, vem, da je motor konkurenčen. Novembra, ko mi bo potekla pogodba s sedanjo ekipo, se bom osredotočil nanj, časa za privajanje bo dovolj,« je prepričan.

Njegov mlajši brat Peter bo ostal na yamahi, novega delodajalca je našel pri APJ Racing Team, slovenski ekipi z italijanskim šefom. »Bom njihov edini voznik v MXGP, tudi najstarejši in z največ izkušnjami, zato bo moja naloga še pomagati mlajšim, ki dirkajo v drugih kategorijah,« se Peter veseli novega izziva. Dokazoval se bo tudi v italijanskem prvenstvu.

Zadnji dve sezoni sta brata dirkala pod okriljem iste ekipe, zdaj gresta spet vsak svojo pot. A trenirala bosta še vedno skupaj. Velik navdih jima je v tej sezoni predstavljal Gajser: »Zelo ga spoštujem in cenim njegove uspehe, vem, kako težko pot je prehodil. Je dokaz, kaj je mogoče doseči s trdim delom in veliko volje,« je o svetovnem prvaku razmišljal Jernej, ki je hvaležen, ker je lahko ob njem treniral. »Super je, ker tako vidiš, kje je meja. Če Tim pelje štiri sekunde hitreje od drugih, veš, da je to izvedljivo,« je poudaril, zadovoljen, ker mu je Gajser starejši na skupnih treningih namenil tehnične nasvete. Napake poskuša odpraviti. »A to ne gre čez noč. Včasih je potrebno tudi eno leto, da jih popraviš,« je poudaril. Nalogo bo vsaj delno lahko opravil do nove sezone.