Po mesecu dni novo poglavje v Schumijevi zgodbi?

Po poročanju francoskega športnega dnevnika L'Equipe Michaela Schumacherja počasi prebujajo iz umetne kome.

Objavljeno
29. januar 2014 13.30
AUTO-F1-ESP-TEST-MERCEDES
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Grenoble - Natanko mesec dni je že minilo od tragične smučarske nesreče sedemkratnega svetovnega prvaka v formuli ena Michaela Schumacherja, po poročanju uglednega francoskega športnega dnevnika L'Equipe pa so nekdanjega dirkaškega asa, ki še vedno leži v bolnišnici v Grenoblu, po štirih tednih vendarle začeli počasi prebujati iz umetne kome.

Telo 45-letnega Nemca se je v začetku tedna pozitivno odzvalo na proces odklapljanja iz umetne kome, piše L'Equipe. Gre za počasen in negotov postopek, saj ni nujno, da bo prišlo do končne budnosti, poškodovanec namreč lahko iz umetne »zaplava« v naravno komo. Uradnih informacij grenobleskih zdravnikov, Schumacherjeve družine ali menedžerke in predstavnice za stike za javnostjo Sabine Kehm še ni, možje v belem so nazadnje sredi prejšnjega tedna zavrnili (prezgodnje) namige nekaterih medijev, da so Ferrarijevo ikono začeli prebujati.

Dr. Jean-Luc Truelle, nekdanji prvi mož nevrologije v bolnišnici Foch v francoskem Suresnesu, je potrdil, da je po štirih tednih skrajni čas za prebujanje pacienta iz umetne kome. Postopek bo potekal počasi, postopno mu bodo ukinjali zdravila in pomirjevala, ko pa ga bodo prebudili, bodo predvsem pozorni na odzive na preproste ukaze, kot so »premakni roko«, »odpri in zapri oči«, »odpri usta«. Truelle je še dodal: »Dva tedna po prebujenju iz kome bosta za Schumacherja obdobje zmede in stanja lenobnosti. Je pa nemogoče dajate kakršne koli nadaljnje prognoze.«

Prek menedžerke Kehmove se je po mesecu dni od nezgode znova oglasila tudi Michaelova družina - soproga Corinna, 16-letna hči Gina Maria in 14-letni sin Mick - in se zahvalila za več kot tisoč pisem in daril, ki jih je družina prejela od smučarske nesreče v Meribelu. »Družina je prevzeta nad izjemno podporo navijačev z vseh koncev sveta,« je dodala Sabine Kehm.

Da so v mislih z Nemcem tudi dirkači na uvodnih testiranjih pred novo sezono svetovnega prvenstva v formuli ena v Jerezu, so dokazali pri Mercedesu, pri katerem so nove bolide prelepili s sporočilom »Keep Fighting, Michael!«, in pri Ferrariju (»Forza, Michael!«). Še en nekdanji dirkaški zvezdnik in trikratni svetovni prvak v F1, Niki Lauda, pa je dejal: »Michael, vsak dan spremljam tvoj napredek in sem ti blizu. Upam, da se bova že zelo, zelo kmalu spet lahko pogovarjala.«