Po polurnem počitku padci

Motociklizem: deževna VN Nizozemske Avstralcu Millerju.

Objavljeno
26. junij 2016 23.24
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Assen – Bojazen motoristov, da jim na dirki na Nizozemskem dež tudi letos ne bo prizanašal, se je izkazala za upravičeno, preizkušnja, ki so jo morali razdeliti v dva dela s polurnim premorom, pa je na seznam zmagovalcev razreda moto gp vpisala novo ime. Ne le to, za Avstralca Jacka Millerja je to sploh prva uvrstitev na zmagovalni oder od lanskega krsta v elitni kategoriji.

Ker na mokri stezi veljajo drugačne zakonitosti in Fortuna odigra vidno vlogo, si zlasti zaradi zgoščenosti v skupni razvrstitvi prav nihče od najboljših ni želel kislega vremena, ki med dirko vedno sproži val selekcije v motorističnih vrstah. Najboljše izhodišče za dirko si je sicer zagotovil Andrea Dovizioso, a že včeraj dopoldne je bilo očitno, da se bo dan razpletal v oteženih okoliščinah. Dirko v razredu moto 2 so zaradi močnega naliva predčasno prekinili in očitno je bilo, da bo v elitni kategoriji tudi v primeru izboljšanja steza še mokra. Eugene Laverty je tako padel že med ogledom steze, vsi pa so se odločili za gume za dež in zavedajoč se velike verjetnosti, da bo tudi pri njih prej ali slej zaplapolala rdeča zastava.

Četudi je sprva kazalo, da bodo morali zaradi hitro sušeče se steze celo prej na menjavo gum kot na prekinitev, se je v 14. krogu dež ponovno okrepil in jih poslal v bokse, vrstni red ob prekinitvi pa je v prvo štartno linijo nato postavil Doviziosa, Valentina Rossija in Daniela Petruccija. Jorge Lorenzo je imel namreč v prvem delu velike težave in je bil šele 19. A polurni počitek je bil za vodilne vse prej kot koristen, po ponovnem štartu se je namreč začela selekcija v obliki padcev, ki jo je sprožil dotlej vodilni Dovizioso, dva kroga pozneje pa še Rossi, ki je s tem včeraj doživel hud udarec v boju za čim boljši položaj v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Po tretjem letošnjem odstopu, kar se mu je nazadnje zgodilo leta 2011, za vodilnim Marcom Marquezom namreč zdaj zaostaja že 42 točk.

Zato pa je spremenjene okoliščine odlično izkoristil 21-letni Miller, ki nasploh slovi kot specialist za vožnje v dežju. Z osmega mesta je zanesljivo napredoval proti vrhu in po štirih krogih drugega dela dirke obšel tudi dotlej vodilnega Marqueza, s tem pa Avstraliji privozil prvo zmago elitne kategorije po letu 2012, ko je Casey Stoner dobil VN Avstralije. Marquez se je namreč pametno odločil, da se ne bo podal v dvoboj za zmago in tvegal 20 točk, s katerimi je ob odstopu Rossija in slabem nastopu Lorenza (10.) še povečal svoj naskok v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Kot tretji pa je končal Scott Redding, tudi on prvič letos med najboljšo trojico.

»Mnogi so pred začetkom sezone dejali Hondi, da projekt z mano ne bo deloval, ampak hvala ekipi, da je zaupala vame. Honda me je vzela kar iz razreda moto 3, upam, da sem zdaj pokazal, da se to obnese. Ko sem prehitel Marqueza, sem se predvsem trudil odmisliti, da prvič peljem zmagi v eliti naproti. Udobno pa sem se počutil že v prvem delu dirke, četudi je bila odločitev o prekinitvi pravilna, saj je vse bolj drselo,« je včeraj Miller komaj sestavljal stavke, a napovedal, da bo v noči na ponedeljek zagotovo užival v vseh sladkostih krstnega uspeha v moto gp.