Po premoru novo poglavje »vojne zvezd«

Nico Rosberg pred VN Belgije ni želel pogrevati zapleta z Lewisom Hamiltonom na Hungaroringu.

Objavljeno
22. avgust 2014 15.37
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Dirkači formule 1 so po enomesečnem premoru komaj čakali, da so se spet usedli v svoje bolide, njihova neučakanost pa je bila toliko večja, ker je z veliko nagrado Belgije pred njimi ena od najljubših preizkušenj v sezoni. Razgibana steza v Spa-Francorchampsu je namreč za mnoge najboljša sploh.

Kakor je bilo za pričakovati, se razmerja sil – kot sta pokazala včerajšnja prosta treninga – niso bistveno spremenila. Na vrhu še zmeraj kraljujeta Mercedesova zvezdnika Lewis Hamilton in Nico Rosberg, ki so ju novinarji ob prihodu v Belgijo »napadli« z vprašanji o njunem medsebojnem odnosu po zapletu na prejšnji dirki na Hungaroringu, na kateri 29-letni Anglež ni upošteval moštvenih navodil in ni spustil predse enako starega Nemca.

Da med njima ni vse v najlepšem redu in da se »vojna zvezd« nadaljuje, je mogoče sklepati tudi iz njunih odgovorov. Zanimivo pri tem je, da sta imela različna pogleda na to, kaj se je dogajalo po veliki nagradi Madžarske. Medtem ko je Rosberg izjavil, da so se po dirki usedli za mizo in se pogovorili o zapletu, po Hamiltonovem mnenju sploh ni prišlo do sestanka.

»Zame je vse jasno, ne vem pa, ali je tako tudi na drugi strani. Doslej se o tem še nismo pogovarjali, za to – če sem iskren – tudi ne vidim nobene potrebe. Če pa obstajajo še kakšne nejasnosti, sem prepričan, da jih bomo razčistili do štarta,« je omenil dirkač iz Stevenagea in pripomnil, da je zadovoljen s tem, kako so se po preizkušnji na Hungaroringu odzvali odgovorni pri Mercedesu in kakšne odločitve so sprejeli. V Spa-Francorchamps pa je pripotoval z jasno predstavo o svoji nalogi – da dirko konča na vrhu, vsekakor pa pred moštvenim sotekmovalcem.

Rosberg, ki ima kot vodilni v skupnem seštevku pred zadnjimi osmimi dirkami le enajst točk naskoka pred drugouvrščenim Hamiltonom in že 71 pred tretjeuvrščenim Danielom Ricciardom (Red Bull), na vse skupaj ni gledal tako sproščeno. »Kot sem že dejal, smo se o tem, kar se je zgodilo na Madžarskem, že pomenili, kar je po takšnih dogodkih tudi potrebno. Vendar pa me razumite, da vsega skupaj nočem pogrevati,« se je 29-letni Nemec diplomatsko izognil nadaljnjemu prilivanju olja na ogenj.

»Po dirki na Hungaroringu je bilo zaradi tega v medijih kar nekaj turbulenc, zato ne bi bilo narobe, če bi se zadeva zdaj malo ohladila,« si je zaželel Rosberg in kljub temu navrgel, da se je iz prejšnje preizkušnje marsikaj naučil in da bo na podlagi te lekcije v prihodnje na dirkah »ravnal temu primerno«.

Kakor koli že; od velike nagrade Belgije, 12. letošnje preizkušnje v formuli 1, ki se bo jutri začela ob 14. uri, si precej obetajo tudi pri Williamsu. »Zavedamo se, da bo težko ugnati Mercedesova dirkača, toda našemu dirkalniku zelo ustrezajo takšne proge z dolgimi ravninami in če bodo vremenske razmere – kot je običajno v Spaju – spremenljive, je v nedeljo vse mogoče,« je skupno petouvrščeni Valtteri Bottas namignil, da se po enem tretjem in dveh drugih mestih spogleduje že tudi s krstno zmago v kraljevskem avtomobilističnem razredu.

V prerojenem britanskem moštvu so si sicer za preostanek sezone zastavili visok cilj, saj se želijo v konstruktorski razvrstitvi prebiti na drugo mesto. Za zdaj je Williams četrti z vsega sedmimi točkami zaostanka za tretjeuvrščenim Ferrarijem, pri katerem pa so včeraj zapustili presenetljivo dober vtis. »Pričakujem, da se bomo z Williamsom vse do konca borili za tretje mesto, na katerega se želim v vozniškem seštevku zavihteti tudi sam. Jasno mi je, da je to kar ambiciozen cilj, kajti Daniel je v izvrstni formi,« je presodil Fernando Alonso, ki ga na četrtem mestu od Ricciarda loči 16 točk. Da bi ga lažje ujel, je odgovorne v moštvu vnovič pozval, da mu priskrbijo več konjskih moči.