Po prvorojenki še prva zmaga

Motociklizem: Favoriti v Brnu so morali priznati premoč Calu Crutchlowu.

Objavljeno
22. avgust 2016 10.01
Janez Porenta
Janez Porenta
Brno – Še ena dirka več v letošnjem koledarju SP v razredu moto gp, ki je pometla s favoriti! Na VN Češke v Brnu je bil branilec lovorike Jorge Lorenzo zadnji, vodilni po 11 dirkah Marc Marquez tretji, petkrat najhitrejši na tem prizorišču Valentino Rossi pa drugi. Novo ime na seznamu zmagovalcev je britanski zasebnik s hondo Cal Crutchlow.

Tovarniški moštvi Yamahe in Honde, ki sta bili v zadnjih sezonah abonirani na zmage v kraljevskem razredu, sta na zadnjih štirih dirkah s konkurenco opravili le enkrat, ko je bil na Sachsenringu najhitrejši Španec Marquez. Na Nizozemskem se je krstne zmage veselil Avstralec Jack Miller, v Avstriji Italijan Andrea Iannone, včeraj na klasiki na Masarykovem krogu še Crutchlow. Bil je srečni dobitnik vremenske loterije.

Težko je bilo predvideti, kako »mokra« bo dirka. Pred štartom je namreč nehalo deževati, večina voznikov je izbrala par mehkih gum, oba Yamahina šampiona Lorenzo in Rossi kombinacijo prednje mehke in zadnje trde, le dva junaka pa sta bila dovolj drzna, da sta se odločila za komplet trdih pnevmatik – Crutchlow je s posrečeno taktiko zmagal, 23-letni Ducatijev Francoz Loris Baz pa s 4. mestom izenačil dosežek kariere.

Dolgo ni dišalo po takšnem razpletu. Britanec je imel na zadnjem treningu zvrhano mero sreče, da jo je pri grdem padcu skupil zgolj motocikel, zato so mehaniki bedeli dolgo v noč. Crutchlow je začel z desetega štartnega mesta in hitro zdrknil še dodatnih pet mest, prvo tretjino dirke pa ni kaj prida pridobil. A je potrpežljivo čakal, da se je steza sušila, s čimer so se tekmecem gume uničevale do neprepoznavnosti, on pa je pridobival hitrost.

Na polovici preizkušnje je bil že peti, šest krogov pred koncem pa je mimo Iannoneja, ki se mu je lep čas nasmihala ponovitev nedavnega podviga iz Spielberga, a je imel najbolj obrabljene gume med vsemi, švignil v vodstvo, ki ga ni več izpustil iz rok. Vpisal je prvo britansko zmago v kraljevskem razredu po kar 532 (!) sušnih dirkah in 35 letih »posta«. Zadnji pred njim je namreč s konkurenco opravil Barry Sheene leta 1981 na Švedskem.

Crutchlow se je krstne zmage pri 30 letih veselil na progi, ki mu je najljubša. Na njej je leta 2012 s 3. mestom prvič pristal na stopničkah, včeraj je storil še korak naprej. In to manj kot mesec dni po tem, ko sta s soprogo Lucy povila prvorojenko Willow. »Tri tedne po najlepšem trenutku v zasebnem življenju sem zrežiral še najlepši dan v vozniški karieri,« se je smejalo Britancu, ki mu je čestital tudi kolesarski rojak z otoka Mark Cavendish.