Po Švedski: namesto snežnega blatni izziv, Ogier tretjič najboljši

Na odru sta mu družbo delala Paddon, ki se je drugič dokopal do stopničk, in Østberg, ki je rešil skandinavsko čast.

Objavljeno
14. februar 2016 15.58
J. P.
J. P.

Karlstad - Reli po Švedski, ki je bil kot zaklet za nekdanjega dirkaškega »boga«, Citroënovega Francoza Sebastiena Loeba, ki je na zahtevni zimski preizkušnji le enkrat odpravil konkurenco (je pa leta 2004 postal prvi neskandinavski zmagovalec te dirke), dela precej manj preglavic njegovemu rojaku, soimenjaku in nasledniku Sebastienu Ogierju (volkswagen polo R), ki je danes v Karlstadu in okolici ubranil lansko zmago in se veselil trojčka uspehov, tekmice si je namreč pokoril tudi že leta 2013.

Še najbližje, na slabe pol minute zaostanka, mu je prišel Hyundaijev Novozelandec Hayden Paddon, ki se je pri 28 letih veselil drugih stopničk v karieri - drugi je bil namreč tudi že lani v Italiji. Družbo jima je na zmagovalnem odru delal Norvežan Mads Østberg, ki v tej sezoni brani barve Forda, tokrat pa je rešil skandinavsko čast, potem ko sta glavna kandidata za najvišja mesta, Volkswagnova asa Jari-Matti Latvala in Andreas Mikkelsen, ostala praznih rok, Norvežan je za stopničkami na četrtem mestu zaostal četrt minute, Finec pa je že zgodaj zlomil pogonsko gred in tako ostal brez pogona na prednji kolesi.

Kratko je potegnil tudi prvi Citroënov adut, Britanec Kris Meeke, ki je trčil v skalo in izgubil vse možnosti za vrhunski dosežek, pred nezgodo je bil z 21 sekundami zaostanka celo glavni Ogierjev izzivalec. Reli po Švedski je sicer tradicionalno snežna dirka, letos pa je bil zaradi visokih temperatur in pomanjkanja snega prej festival blata, obenem so morali prireditelji pošteno oklestiti program in pod streho spraviti zgolj polovico vseh predvidenih hitrostnih preizkušenj, danes eno samo. Ogier se je z drugo zaporedno zmago v sezoni učvrstil v skupnem vodstvu, pred Mikkelsenom ima že 23 točk zaloge. Karavana se zdaj seli v Mehiko, ki bo tretjo letošnjo preizkušnjo gostila prvi vikend marca.

IZIDI RELIJA PO ŠVEDSKI

1. Ogier-Ingrassia (Fra, VW polo) 1;59:47,4
2. Paddon-Kennard (NZ, hyundai i20) + 29,8
3. Østberg-Fløene (Nor, ford fiesta RS) 55,6
4. Mikkelsen-Jäger (Nor, VW polo) 1:10,8
5. Tänak-Molder (Est, ford fiesta RS) 1:50,7
6. Sordo-Marti (Špa, hyundai i20) 2:24,0
7. Solberg-Minor (Nor-Avs, ford fiesta) 2:40,0
8. Breen-Martin (Irs-VB, citroën DS3) 2:44,6
9. Evans-Parry (VB, ford fiesta R5) 5:17,0
10. Suninen-Markkula (Fin, škoda fabia R5) 5:31,6