Po zrezku bi se mu prilegla še penina iz čevlja

Formula 1: slavljenec Daniel Ricciardo obožuje Spielberg, domače dirkališče Red Bulla, ki bo v nedeljo gostilo VN Avstrije.

Objavljeno
07. julij 2017 01.50
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Spielberg – Daniel Ricciardo tudi letos ni postal prvi Avstralec z domačo zmago v Melbournu po 37 letih. Poln samozavesti po zmagi v Bakuju pa bo v nedeljo želel poskrbeti za prvo proslavljanje zmage avstrijskega moštva na Red Bullovem dirkališču v Spielbergu.

Ricciardo je bil ves iz sebe, ko je pred dvema tednoma dosegel peto zmago v karieri, s katero je končal prevlado Mercedesa in Ferrarija in se v zgodovino zapisal kot prvi zmagovalec VN Azerbajdžana. Pred tednom je praznoval 28. rojstni dan in celotno moštvo Red Bulla, vključno z vodjo Christianom Hornerjem, je poprijelo za klaviature ter mu posvetilo video. Za darilo si je zaželel, da bi dobil še dirko v Avstriji, kjer bosta z moštvenim kolegom Maxom Verstappnom še posebej na očeh.

Simpatični dirkač iz Pertha, znan tudi po tem, da po avstralski tradiciji na zmagovalnem odru naredi požirek šampanjca iz čevlja, je velik ljubitelj dirkališča na avstrijskem Štajerskem, ki nosi Red Bullovo ime. Preimenovali so ga leta 2014, ko se je karavana F1 po 11 letih odsotnosti vrnila v našo severno soseščino. Red Bullova tovarna je sicer v Milton Keynesu v Angliji, toda v Spielbergu je pravi dom moštva v lasti avstrijskega mogotca Dietricha Mateschitza.

»Tukaj smo deležni vsega avstrijskega gostoljubja in človek se zares počuti kot član velike Red Bullove družine,« se je Ricciardo hitro udomačil v mestecu ob Muri, kjer je edino avstrijsko zmago pridirkal Niki Lauda leta 1984, ko je tudi osvojil naslov. Avstralija ima dve, privozil ju je Alan Jones v letih 1977 in 1979. Red Bull, ustanovljen leta 2005, tukaj še nima uspeha, zadnje tri dirke je dobil Mercedes z Nicom Rosbergom (2014, 2015) in Lewisom Hamiltonom (2016).

Ker zdaj Avstrijca ni v konkurenci, bi bila zmaga Ricciarda kot domača. Toda v Spielbergu nima veliko uspeha, doslej je bil osmi, deseti in peti. Vseeno se njegova ljubezen do dirkališča ni ohladila. »Uživam dirkati tukaj, tako zelo, da bi si želel, da bi bil krog daljši. Rad bi imel še več ostrih zavojev, saj so ti zelo zabavni. Proga v Avstriji iz dirkalnika iztisne zadnje atome moči, zato moraš iskati dober izhod iz ovinkov, da lahko na dolgih ravninah razviješ maksimalno hitrost. Tukaj igra zelo pomembno vlogo aerodinamika,« je razložil Ricciardo, ki se bo moral hitro zbrati, potem ko se je v teh dneh ukvarjal z vsemi mogočimi obstranskimi rečmi. Eno zmago je že dosegel. Z nizozemskim upom Verstappnom, s katerim tvorita najbolj zabaven dirkaški tandem, se je na nogometnem igrišču pomeril v zadevanju prečke in končni rezultat je bil 1:0 zanj.

Tudi v seštevku svetovnega prvenstva je po osmih dirkah Avstralec spredaj. Z 92 točkami je četrti, Verstappen, ki ima obilo tehničnih težav in je že štirikrat odstopil, pa je šesti s 45. Samo dvakrat sta oba aduta rdečih bikov prišla skozi cilj in zato seveda upata, da bo Avstrija do njiju prijazna.

»Na tem dirkališču sva z Maxom počela že vse mogoče norčije. Bila sva oblečena v usnjene kratke hlače, pred časom sva dirkala tudi s prikolicami. Mislim, da nama tega ne bodo več dovolili, saj sta bili prikolici uničeni, ampak midva sva uživala,« se je pošalil vselej nasmejani Ricciardo, ki ima Avstrijo rad še iz enega razloga: »Prednost je v hrani, obožujem jo. Eno stvar še posebej. Komaj čakam, da ugriznem v sočni dunajski zrezek z malce limone in borovničeve marmelade. Se mi že pošteno cedijo sline.« P. Z.