Popoln vikend za jubilanta Lewisa Hamiltona

Po zmagi na VN Belgije se je razlika med Angležem in vodilnim Sebastianom Vettlom zmanjšala na sedem točk. Konec tedna Monza.

Objavljeno
27. avgust 2017 23.19
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Spa Francorchamps – Na sedem točk se je prepolovil zaostanek Lewisa Hamiltona za Sebastianom Vettlom, potem ko je Anglež ubranil oba Nemčeva napada v Les Combes in dobil razburljivo dirko za veliko nagrado Belgije v Spa-Francorchampsu. Silno napet dvoboj za naslov svetovnega prvaka se bo nadaljeval že naslednji konec tedna v Ferrarijevi utrdbi Monzi.

Popoln vikend za Lewis Hamiltona. V soboto je bil najhitrejši v kvalifikacijah in je dosegel 68. »pole position«, s čimer je dosegel rekorderja Michaela Schumacherja, včeraj pa je na svoji jubilejni 200. dirki dosegel tudi 58. zmago v karieri, četudi mu ni šel na roko varnostni avto in je imel v zaključku dirke slabše gume od Vettla.

Potem ko je na štartu ubranil prvo mesto in si po menjavi pnevmatik nabral dobri dve sekundi prednosti, se je zdelo, da bo njegov dan minil bolj mirno, kot se je izkazalo kasneje. Vse je namreč na glavo postavil varnostni avto, ki je v 30. krogu od 44 moral zapeljati na stezo zaradi nove nespametnosti dirkačev Force India, Estebana Ocona in Sergia Pereza. Njun boj za sedmo mesto se je končal s trčenjem in delci Oconovega prednjega krilca na progi. »Prekleti idiot!« se je na moštvenega tekmeca jezil Ocon ter po dirki izjavil, da se je Perez igral z njunimi življenji. Ocon se je vseeno dokopal do devetega mesta, medtem ko je Pereza doletela kazen s počeno gumo in odstopom. Še zdaleč ni bilo prvič, da sta se Francoz in Mehičan tako petelinila na svojo škodo in iz moštva so že sporočili, da ne bosta smela več tekmovati med sabo.

Ostali vozniki so tri počasne kroge, ki so jih morali prevoziti za varnostnim avtom, izkoristili za zadnjo menjavo gum, 32-letni Hamilton je izbral mehke, Vettel pa ultramehke, kar je bila boljša odločitev, kot je po radijski zvezi tudi priznal zaskrbljeni Hamilton. Vseeno je vozniku Mercedesa uspelo ubraniti napade Ferrarijevega aduta ter doseči tretjo zmago v Belgiji in peto zmago v sezoni.

V Italijo po vodstvo v svetovnem prvenstvu

Vettel ima štiri, toda ostaja vodilni vsaj do konca VN Italije, kjer si lahko obeta velikansko podporo navijačev rdečih iz Maranella.

Toda vse bolj samozavestni Hamilton bo želel prvič v sezoni zavzeti vrh, kar bi mu v vsakem primeru prinesla zmaga na Apeninskem polotoku. »To je bil super vikend tako zame kot za moštvo. Sebastian je ponudil odličen boj, ves čas je bil hiter, vendar sem vseeno dobil, po kar sem prišel sem. To je dirkanje, ki ga imam rad,« je bil po zmagi na enem od najljubših dirkališč presrečen trikratni svetovni prvak.

Štirikratni šampion Vettel je športno priznal poraz. »Bilo je zabavno, a hkrati zelo naporno. Čakal sem na Lewisovo napako, ki pa je ni storil. Veliko bolje nam je šlo kot v Silverstonu (kjer so prav tako prišle do izraza Mercedesovo konjske moči, op. p.) in naslednji vikend je domača dirka. Če potegnem črto, sem lahko zadovoljen, ne morem pa biti povsem srečen, saj menim, da sem pri enem poskusu prehitevanja storil manjšo napako. Dobra novica pa je, da smo imeli dober ritem in zato se lahko zares veselim Monze,« je Vettel povedal po dirki, pred katero je 18-letni Mick Schumacher odpeljal častni krog in zaznamoval 25. obletnico prve zmage svojega očeta Michaela v Spa-Francorchampsu.

Verstappen besen na rdečega bika

Večina od 125.000 gledalcev je sicer pesti držala za Nizozemca Maxa Verstappna, vendar so bili razočarani, ko je moral 19-letnik zgodaj parkirati pokvarjenega rdečega bika. »Takšne stvari se ne bi smele dogajati vrhunskemu moštvu. To je neverjetno. Še nekaj takšnih dirk, pa bom resno razmislil o svoji prihodnosti v Red Bullu,« je bentil mladi zvezdnik, ki ga redno povezujejo s Ferrarijem. Boljši dan je imel njegov kolega iz garaže Daniel Ricciardo in že petič v sezoni stal na zmagovalnem odru. Štartal je šesti ter izkoristil napaki Valtterija Bottasa, ki si je precej poslabšal položaj v boju za naslov, in že prej Kimija Räikkönena, ki je izgubil 10 sekund zaradi prehitre vožnje pod rumeno zastavo med odstranjevanjem Verstappnovega avtomobila.