Potrebuje sovražnika, včasih več kot le enega

Ni jih več malo, ki so prepričani, da Lewis Hamilton letos v boju za naslov prvaka v F1 ne more več ujeti Nica Rosberga.

Objavljeno
11. oktober 2016 00.52
Mercedes driver Nico Rosberg of Germany, center, celebrates after winning the Japanese Formula One Grand Prix with his team members at the Suzuka International Circuit in Suzuka, central Japan, Sunday, Oct. 9, 2016. (AP Photo/Eugene Hoshiko)
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Mercedesov as Nico Rosberg je na najboljši poti, da si pridirka svoj krstni naslov svetovnega prvaka v formuli 1 in z njim uresniči sanje iz otroštva. Tudi poznavalci kraljevskega avtomobilističnega razreda dvomijo, da bi mu Lewis Hamilton, edini, ki bi mu letos še utegnil prekrižati račune, lahko to pot preprečil osvojitev lovorike. Na poti k njej bi se lahko 31-letni Nemec pravzaprav ustavil le sam.

Rosberg ima pred zadnjimi štirimi postajami – VN ZDA v Austinu (23. t. m.), VN Mehike v Ciudad de Mexicu (30. t. m.), VN Brazilije v Sao Paulu (13. 11.) in VN Združenih arabskih emiratov v Abu Dabiju (27. 11.) – kot vodilni v skupnem seštevku za SP zajetnih 33 točk zaloge pred najbližjim zasledovalcem Hamiltonom, torej že več kot zmago naskoka.

Ali z drugimi besedami: četudi bi Lewis sebi v prid odločil preostale preizkušnje, bi Nicu za ovenčanje z naslovom svetovnega prvaka zadostovala že štiri druga mesta. Še več; od tega bi si lahko enkrat celo privoščil, da bi ciljno črto prečkal kot tretji. Glede na to, da sta »srebrni puščici« še vedno najhitrejši v karavani, je to res velika prednost.

»Rosberg je v zadnjem obdobju vse naredil pravilno, tako rekoč popolno. Če bo normalno vozil še naprej, ga Lewis ne bo več ujel, kaj šele prehitel. To je jasno kot beli dan,« je po nedeljski veliki nagradi Japonske razmišljal Niki Lauda, predsednik nadzornega odbora pri Mercedesu in še vedno tudi strokovni komentator pri nemški televizijski postaji RTL. Čeprav bi si lahko 31-letni as iz Wiesbadna, ki že od otroštva živi v Monte Carlu, zaradi udobne zaloge v točkovanju privoščil miren spanec, ne bo spreminjal svoje taktike.

»Še naprej si želim zmagovati in ne razmišljati o tem, da bi se lahko sprijaznil tudi z drugimi mesti. Na takšen način že ne bo delovalo,« je Rosberg, ki bi se lahko v najboljšem primeru lovorike začel veseliti že konec tega meseca v Mehiki, trdno odločen še naprej napadati in zadržati vlogo plenilca. Na to, da bi že začel »zgolj« braniti svoj položaj in se tako prelevil v »plen«, torej noče niti pomisliti.

Tudi Hamilton se – čeprav nima več v rokah najboljših kart – (še) ne vdaja. »Nicu dejansko kaže zelo dobro; 33 točk naskoka, kolikor jih ima pred menoj, je ogromno. Če se ozrem nazaj na dosedanjo sezono, ni veliko stvari, ki bi jih lahko spremenil. Vse, kar lahko še naredim, je, da se borim naprej in upam na najboljše. Storil bom vse, kar je v moji moči, da nadomestim zaostanek,« še ni izgubil upanja 31-letni Anglež. Zato pa v njegov končni uspeh ne verjamejo več (mnogi) britanski novinarji, če je mogoče soditi po člankih, objavljenih v časopisih dan po dirki v Suzuki.

»S tem, ko je Lewis minuli konec tedna pritisnil na gumb za samouničenje, je Rosbergu podaril naslov prvaka. Še preden se je namreč dirka dobro začela, je namreč že vse izgubil – tudi lovoriko,« so, denimo, zapisali v tabloidu The Sun, pri čemer so imeli v mislih Hamiltonovo »bitko« s predstavniki »sedme sile« in njegov katastrofalno slab štart na veliki nagradi Japonske.

V časniku The Independent je bilo med drugim mogoče prebrati, da je zadnji vikend pokazal novo, redko videno plat pri angleškem šampionu: »Bil je ranljiv, nov poraz pa je sprejel, kot da bi že vedel, da bo tokrat na koncu sezone 'le' drugi.« Medtem ko so mu v dnevniku The Guardian očitali, da se je začel vesti kakor otrok (igranje s prenosnim telefonom med novinarsko konferenco), pa so šli pri časopisu The Times še korak dlje: »Lewis se je v le nekaj dneh iz objestnega šaljivca prelevil v tečnega poraženca.«

Bo že držalo, da je Hamilton s povsem nepotrebnim bojem z mediji izgubil precej simpatij in – energije. »Lewis preprosto potrebuje enega sovražnika, včasih tudi več kot le enega,« je ocenil Toto Wolff, vodja Mercedesove ekipe v formuli 1, in dodal, da se mora Hamilton zdaj predvsem umiriti in zbrati. Po njegovem prvenstvo – kar zadeva posamično lovoriko – kljub vsemu še ni odločeno, ker angleški šampion najbolje dirka takrat, ko je pod največjim pritiskom ...