Preveč pošten za naslov svetovnega prvaka?

Formula 1: Danner prepričan, da Hamilton ne bi ravnal enako kot Rosberg v Monte Carlu, če bi se znašel v podobnem položaju

Objavljeno
11. junij 2016 12.45
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Mercedesov šampion Lewis Hamilton se je z zmago na veliki nagradi Monaka, najprestižnejši preizkušnji sezone v formuli 1, vrnil v igro. Zdaj za vodilnim moštvenim tekmecem Nicom Rosbergom v skupnem seštevku za SP zaostaja le še za 24 točk, nov napad pa napoveduje na jutrišnji dirki v Montrealu (s štartom ob 20. uri po srednjeevropskem času), na kateri si bo prizadeval ubraniti lanski podvig.

»V Monte Carlu sem dokazal, da sem močan kot še nikoli. In takšen bom ostal do konca prvenstva,« je Hamilton »zagrozil« tekmecem pred veliko nagrado Kanade, na kateri je že štirikrat okusil slast zmage. Ob lanski preizkušnji je bil namreč tam še z McLarnom najhitrejši tudi v letih 2007, 2010 in 2012. Več prvih mest je na dirkališču Gillesa Villeneuva nanizal zgolj Michael Schumacher (7).

Zanimivo, da 31-letni Anglež, ki mu na začetku sezone ni šlo po načrtih in željah, znova tako kipi od samozavesti. Konec koncev je monaško »ruleto« dobil tudi po zaslugi smole tekmecev. Tamkajšnjega kvalifikacijskega zmagovalca Daniela Ricciarda (Red Bull) so namreč upočasnili lastni mehaniki, Rosberga pa težave z zavorami.

Zaradi njih je 30-letni Nemec tudi prejel moštveni »ukaz«, naj spusti predse Hamiltona, kar je v 16. krogu tudi storil. A nekdanji dirkač Christian Danner, zdaj strokovni komentator pri nemški televizijski postaji RTL, meni, da si je s tem naredil medvedjo uslugo. »Po eni strani je seveda lepo, da je Nico vozil za ekipo, po drugi pa utegne to – če ne bo letos osvojil naslova svetovnega prvaka – še močno obžalovati,« je 58-letnik iz Münchna pomislil na črni scenarij, ki bi se lahko zgodil ob koncu sezone.

»Če bo Rosberg znova ostal brez lovorike in ga bodo po zadnji preizkušnji od nje, denimo, ločile pičle tri, štiri točke, se bo od silne jeze in žalosti verjetno grizel v zadnjico. Še toliko močneje, ko se bo spomnil, da je znal njegov cenjeni ekipni kolega v preteklosti takšna navodila (na primer med dirko leta 2014 na Hungaroringu) gladko preslišati,« je zmajeval z glavo Danner, ki bi si upal dati roko v ogenj, da Hamilton – če bi se znašel v podobnem položaju – ne bi ravnal enako kot Rosberg.

Zvezdnik iz Wiesbadna, ki že od otroštva živi v Monte Carlu, se s tem, kar se je zgodilo ob Azurni obali, ne obremenjuje več. »Če je spredaj dirkač iz drugega moštva, moraš storiti vse, da ga premagaš. To nam je uspelo in k temu sem prispeval pomemben delež, zato je bilo vredno. Da se je zaradi tega moja prednost precej stopila, pa moram vzeti v zakup. To je del bitke za naslov prvaka,« je pojasnil Rosberg, za katerega sicer mnogi menijo, da je preveč pošten za osvojitev lovorike.

Bolj kot zavoljo Hamiltona si Nico beli glavo zaradi preglavic z zavorami, ki jih na ulicah Monaka nikakor ni mogel spraviti na »delovno temperaturo«. »V dirkalniku se enostavno nisem počutil udobno. In če mu ne zaupaš stoodstotno, ne moreš voziti na vse ali nič,« je zaupal vodilni v skupnem seštevku za SP, ki verjame, da bo z Mercedesovimi inženirji in mehaniki do štarta v Montrealu odpravil težave in bo lahko spet napadel na vso moč ...