Pri Ferrariju pripravljajo napad na Mercedes

Formula 1: Räikkönen in Vettel dobro razpoložena pred nedeljsko VN Malezije. Uveljaviti se nameravata kot druga sila.

Objavljeno
27. marec 2015 00.28
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Ljubljana – Sebastianu Vettlu se je po lanski sila povprečni (poslovilni) sezoni z Red Bullom letos posrečil tako rekoč popoln štart v novo prvenstvo formule 1 s Ferrarijem. Na uvodni dirki v Melbournu se je namreč izkazal s 3. mestom. Če upoštevamo veliko premoč Mercedesa, je bilo to realno tudi največ, kar je lahko izvlekel.

Po uspešnem začetku sezone so se 27-letnemu Nemcu povečali apetiti; tako je že sprejel vlogo prvega »lovca« na favorizirana Mercedesova dirkača Lewisa Hamiltona in Nica Rosberga. »Ko smo se prepričali, da smo postavili trdne temelje, na katerih lahko gradimo naprej, je bilo olajšanje v moštvu velikansko. Uvrstitev na zmagovalni oder je vsem zelo dobro dela – tudi meni,« je Vettel priznal ob prihodu v Sepang, kjer bodo pojutrišnjem (ob 9. uri po srednjeevropskem času) prižgali zeleno luč za drugo letošnjo dirko v kraljevskem avtomobilističnem razredu.

Na veliki nagradi Malezije bo storil vse, da potrdi dober vtis iz Melbourna, se pa zaveda, da to še zdaleč ne bo preprosto. »V Avstraliji je bilo zelo tesno, pri čemer imam v mislih predvsem naš boj z Williamsom. V Sepangu bo treba računati še s kom in samo vprašanje časa je, kdaj bo zraven tudi Red Bull. Mercedes je za zdaj še daleč spredaj, za njim pa je več zelo izenačenih moštev. Nadejam se, da se bomo ta konec tedna uveljavili kot druga sila v formuli 1,« je štirikratni svetovni prvak razkril, kako visoko bo meril ta konec tedna; namreč na ponovitev tretjega mesta iz Melbourna, pri čemer bo upal tudi na kakšne težave »srebrnih puščic«. Zaveda se pač, da se lahko le v tem primeru prebije mimo njiju.

»Lewis in Nico imata za zdaj še veliko prednost, kar pa ne pomeni, da sta neulovljiva. Kar sem doslej videl v Maranellu, mi vliva optimizem za prihodnost. Volja ljudi je velika, motivacija prav tako, tudi vzdušje je ta čas odlično,« je Vettel nakazal, da pri Ferrariju že kujejo načrte in pripravljajo napad na Mercedes. S tretjimi mesti ne bodo zadovoljni v nedogled. »Meriti moramo na sam vrh, to pa pomeni, da moramo prehiteti in ne le dohiteti Mercedes. Jasno nam je, da nam to ne bo uspelo z danes na jutri, saj na žalost nimamo čarobne palice, naš cilj pa mora biti takšen,« je poudaril nemški šampion.

Räikkönen: Sepang bi nam moral ustrezati

V zdajšnjem ferrariju SF15-T se počuti občutno bolje, kot se je, denimo, prejšnjo sezono v red bullu RB10. »Lani sem imel z dirkalnikom pogosto težave, zaradi katerih nisem bil najsrečnejši. Z letošnjim sem neprimerno bolj zadovoljen; sploh kar zadeva ravnotežje,« je zaupal Vettel, ki mu je prikimal tudi moštveni sotekmovalec Kimi Räikkönen. »Zagotovo smo zdaj v bistveno boljšem položaju, kot smo bili ob koncu prejšnje sezone. Kljub temu se moramo še izboljšati. Želimo se pač voziti povsem v ospredju, za kar pa v kvalifikacijah še nismo dovolj hitri. Zato pa smo nekoliko močnejši na dirki,« je pojasnil 35-letni Finec.

Ob tem je opozoril, da se morajo izogibati nepotrebnim napakam, kakršna se je »njegovim« mehanikom prikradla v Melbournu, kjer so mu med postankom slabo privili zadnje levo kolo, zaradi česar je moral odstopiti. Tako so ga ustavili na poti do četrtega mesta. »Upam, da bom imel v Maleziji več sreče kot v Avstraliji, kjer so mi pri enem od trkov kmalu po štartu malce poškodovali dirkalnik, nakar sem imel še težave pri menjavi gum,« se je »ledeni mož« spomnil svojega neposrečenega začetka letošnjega prvenstva.

Ker se je ferrari SF15-T pred dvema tednoma dobro »obnašal« na stezi v Albert Parku in je bil odlično vodljiv tudi na zimskih testiranjih v Jerezu in Barceloni, ne vidi razlogov, da ne bi bil hiter tudi v Sepangu. »Verjamem celo, da bi nam lahko šlo še bolje od rok kot v Melbournu, če odmislim svoje tamkajšnje težave. Steza je zanimiva in prepričan sem, da bo dobro ustrezala našemu dirkalniku,« je presodil Räikkönen, ki ve, o čem govori; navsezadnje je veliko nagrado Malezije že dvakrat odločil v svojo korist (v letih 2003 in 2008).