Pri Marquezovih imajo še eno orožje

Marcov mlajši brat Alex stopa po poti vodilnega v moto gp.

Objavljeno
01. september 2014 20.49
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Silverstone – Če bi lahko klonirali gene, bi se v motociklističnem SP stepli za Marca Marqueza, a njegova družina s prvorojencem še ni rekla zadnje besede, iz ozadja se enako odločno prebija njegov mlajši brat Alex, ki je včeraj potrdil selitev v srednji razred v letu 2015. Morda celo s svetovno lovoriko.

Prednost njegovega starejšega brata, ki že piše novo poglavje motociklistične zgodovine in kot včasih Valentino Rossi sproti postavlja nove rekorde, po VN Velike Britanije znaša že 89 točk in le višja sila v obliki poškodbe ali nesreče bi mu lahko preprečila ubranitev svetovne lovorike. A letos ima Marc odprte možnosti tudi za to, da na finalu v Valencii lovoriko prejme skupaj z 18-letnim Alexom, ki v najnižji kategoriji moto 3 trenutno za vodilnim Jackom Millerjem zaostaja le za 13 točk in je bil v nedeljo ob tretjo zmago v sezoni za komaj 11 stotink.

Seveda se ob tem ne more izogniti primerjavam s starejšim bratom, ki je v SP vstopil leto pred njim, pri 15 letih, in v tretji sezoni postal prvak do 125 ccm. Tudi za Alexa letos teče tretje leto v SP, včeraj pa si je letvico postavil še višje in oznanil, da se bo pozimi preselil pod okrilje moštva Marc VDS Racing v razredu moto 2, kjer naj bi zasedel mesto Mika Kallie. Pri tem velja omeniti, da si nizozemsko moštvo že lep čas prizadeva za mesto v razredu moto gp, kjer bi želelo dirkati z najeto tovarniško hondo RC213V. Brata Marquez sta sicer zelo povezana in pogosto trenirata skupaj, tudi minuli mesec sta kondicijske priprave opravila pod vodstvom istega trenerja za telesno pripravo, v zgodovino pa sta se vpisala že 17. junija, ko sta na isti dan slavila posamični zmagi v svetovnem prvenstvu. To je bilo sploh prvič v zgodovini, da sta brata zmagala na isti dirki, in to na VN Katalonije.

»Najin slog dirkanja je podoben, oba veliko uporabljava telo in komolce. Del tega sem se seveda naučil od Marca, saj mi je ves čas kariere v veliko pomoč. To, da ima brat za seboj že nekaj let izkušenj na veliki sceni in ve, kako se stvarem streže, je neprecenljivo. Na treningih je seveda očitna razlika v letih, četudi gre le za tri, a včasih mi uspe in ga prehitim. To vsekakor pomaga pri mojem hitrejšem zorenju,« mlajši Marquez pametno izkorišča dobrobiti, ki mu jih prinaša svet starejšega brata.