Prva ničla v sezoni je krepko podaljšala negotovost

Pred zadnjima dirkama ima vodilni v MXGP Tim Gajser še 65 točk naskoka.

Objavljeno
29. avgust 2016 01.56
Janez Porenta
Janez Porenta
Assen – Resda je potrditev naslova motokrosističnega svetovnega prvaka v kraljevskem razredu MXGP za Tima Gajserja zgolj še formalnost, toda pod streho jo mora spraviti. Prva priložnost na Nizozemskem je splavala po vodi, ostajata še dve ameriški. V 32. vožnji sezone je mladi slovenski fenomen prvič odstopil, vendar se k sreči ni poškodoval.

Dirka v Assnu je spektakularna, saj poteka na sloviti motociklistični progi, prilagojeni za motokros, ki jo prizadevni prireditelji pripravijo v tednu dni. Improvizirani nizozemski teren je lani Gajserju ustrezal, s tekmeci je namreč opravil v prvi vožnji in tudi skupno, s tem pa v generalni razvrstitvi sezone v MX2 pred zadnjima dvema preizkušnjama prevzel vodstvo pred dotlej najboljšim Latvijcem Paulsom Jonassom in ga do konca zadržal v svojih rokah. Letos se je, po lastnih besedah, Assna lotil brez preračunljivosti, želel je potrditi laskavo lovoriko že na zadnji evropski dirki.

Ta konec tedna se za Tima ni začel optimalno, hitro je bilo jasno, da je zakrčen zavoljo velikega pritiska šampionskega naslova. Na prostem treningu je bil četrti, na uradnem dvanajsti, v kvalifikacijah ravno tako ni našel pravega ritma in je kot sedmi izbiral štartno mesto za dirko. Na ogrevanju je bil šesti, prvo vožnjo pa začel pogumno in se v prvem zavoju sukal okrog petega mesta. Nato pa je želel preveč.

Odločil se je za zunanjo linijo in padel, se »izgubil« v blatu, v katerega je nočno deževje spremenilo nizozemsko mivko, in nadaljeval povsem od zadaj. Prvi krog je končal na 24. mestu, nato pa počasi švigal mimo tekmecev in se tri kroge pred koncem dokopal do dvanajstega položaja, ki ga je zadržal do ciljne črte. Upal je le, da mu je šel na roke vsaj razplet v ospredju – in šel mu je! Prva tri mesta so zasedli vozniki, ki mu v skupni razvrstitvi niso nevarni, na čelu z Britancem Shaunom Simpsonom, ki pred tem v sezoni še ni zmagal v nobeni vožnji.

Prvi in edini Gajserjev izzivalec Cairoli je končal kot četrti in skupno razliko za Slovencem zmanjšal na 90 točk, kar je pomenilo, da si je Hondin najstnik že tedaj priprl vrata za včerajšnjo osvojitev šampionske lovorike. Druga vožnja je nato položaj na lestvici še dodatno zapletla. Gajser je štartal podobno odločno kot prvič, se utiril na petem mestu in nato do polovice nastopa – čeravno je imel v enem od sektorjev proge ogromno težav pri prečkanju valov – napredoval do tretjega, medtem ko je prekaljeni Italijan »galopiral« v vodstvu.

Ko je vodilni motokrosist sezone dvignil ritem do optimuma in s povsem drugačno linijo začel bliskovito loviti tekmeca pred seboj, pa se mu je zataknilo. Na eni od grbin je pretiraval, pri doskoku ga je odbilo, motorja ni mogel več držati pod nadzorom, zato ga je izpustil, da je zletel v ogrado ob stezi in se vanjo še nesrečno zagozdil. Tim ni smel prositi za pomoč, saj bi ga v tem primeru doletela diskvalifikacija, ko pa je vendarle rešil »konjička«, je lahko nemočno ošvrknil uničen sprednji zavorni sistem in podpisal kapitulacijo. Dirko je končal z devetimi točkami.

Za Tima Gajserja je bila to šele prva ničla v sezoni, s čimer je zmagovalcu druge vožnje Cairoliju dovolil, da se mu je v skupni razvrstitvi približal na 65 točk. To pomeni, da mora v preostalih dveh preizkušnjah onkraj »luže« skupaj osvojiti le še 35 točk (denimo eno zmago in deseto mesto), seveda v primeru, da Italijan dobi vse preostale štiri vožnje. Če jih ne, bo imel fenomen iz Pečk še toliko lažje delo. Prve zmage po dveh letih se je veselil Kawasakijev Belgijec Clement Desalle. Predzadnja letošnja dirka bo v Charlottu, izjemoma že v noči s sobote na nedeljo.

»Vem, da znam tudi na mivki odpeljati dosti bolje, zato sem razočaran nad celotnim vikendom. Nikakor se nisem mogel zbrati. Po prvi vožnji sem se skušal prepričati, da bi vse skupaj pozabil in v drugo odpeljal bolje, a se mi ni posrečilo. Zdaj moram najprej urediti glavo, se pogovoriti z očetom in storiti vse, da v prihodnjem nastopu spet pokažem, kar znam,« je zmajeval z glavo Gajser.