Räikkönen »nima pojma«, kam ga bo zaneslo

Kimi Räikkönen upa, da bodo podobno visoke temperature kot v Nemčiji vladale tudi konec julija v Budimpešti.

Objavljeno
09. julij 2013 13.33
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Vsaka dirka formule 1 premore več »zmagovalcev« in več »poražencev«, tudi nazadnje na dirki za VN Nemčije v Nürburgringu je bilo podobno. Sebastian Vettel je bil resda najhitrejši četrtič v letošnji sezoni, odbil je napade vseh tekmecev, toda posebej zadovoljni so tudi pri Lotusu.

Lotusova voznika Kimi Räikkönen in Romain Grosjean sta vendarle najbolj opozorila nase, v izdihljajih 60-krožnega dvoboja na privlačni stezi sta bila hitra kot blisk. Tudi Vettel je priznal, da se mu v primeru še kakšnega kroga ne bi pisalo dobro. Vesel je bil predvsem Kimi Räikkönen. Ve, da bi mu morebitno izvrstno dirkanje na preostalih desetih dirkah najbolj optimiziralo izhodišče na trgu pri pogajanjih za njegov status (in sedež) v sezoni 2014. Neuradno ga snubi avstrijski milijarder Dietrich Mateschitz, ki naj bi ga želel videti ob boku Vettla pri Red Bullu. Nepredvidljivemu Fincu, ki je dober, hiter voznik, tudi pri Lotusu nič ne manjka. In kar se je še nedavno zdelo povsem nemogoče, »Ledeni mož« je na VN Nemčije celo izpostavil slabo zvezo z moštvom zaradi nedelujoče linije. Znano je namreč, da Kimi velja za muhastega zvezdnika, ki mu je odveč vsakršno komuniciranje z novinarji, podobno velja za navodila šefov iz boksov ... Kakorkoli, Räikkönen je na Nürburgringu vozil odlično, uprizoril je tudi več učinkovitih manevrov in uspešnih prehitevanj. Le Vettla mu na koncu ni uspelo prehiteti.

»To je res, toda oba naša avtomobila sta bila hitra, kar ni slaba novica. Kar zadeva boj za prvaka, pa drži naslednje: žal smo izgubili še nekaj točk v primerjavi s Vettlom,« razmišlja 33-letni Räikkönen, ki upa, da bo podobna vročina kot v okolici Kölna vladala tudi zadnji julijski konec tedna v Budimpešti. »Dejstvo je, da so nam do moštvenega uspeha pomagale tudi visoke temperature ozračja in posledično steze,« priznava voznik iz Espooja.

Mediji že nekaj dni »selijo« Kimija k Red Bullu. Toda Finec je tudi na konkretno vprašanje, ali je res kaj na tem, da bo v prihodnji sezoni vozil za Avstrijce, odgovoril v svojem slogu: »Nimam pojma.« Nato si je le vzel še dvajset sekund za bolj temeljit odgovor: »Nobenega roka mi niso postavili za to odločitev, tudi sam si ga ne bom. Nenazadnje mi je pri Lotusu zelo udobno. Počnem tisto, kar hočem. To je to. Rad imam osebno svobodo. Pri nekaterih moštvih je to lažje doseči kot pri drugih; gre tudi za obveznosti do pokroviteljev.« Tudi na vprašanje, ali bi bilo po slovesu od Lotusa zanj kaj drugače, denimo ob selitvi v Red Bull, je Räikkönen odgovoril na znan način: »Nimam pojma.« Kakorkoli, doslej je spoznal že štiri moštva v formuli 1: Sauber, McLaren, Ferrari – nato je dobri dve leti užival na reliju WRC, seriji Nascar in še nekaterih priložnostnih spektaklih v Severni Ameriki –, od lani pa je član Lotusa.

»Kjerkoli bom, bom vozil za zmage in naslov prvaka. Zakaj bi drugače vozil formulo 1?« se sprašuje Räikkönen, ki po 47 % dirk v letošnji sezoni zaostaja 41 točk za vodilnim Vettlom. Oziroma drugače: skoraj za eno zmago (25) in eno drugo mesto (18).