Räikkönen: Raje vodko kakor red bull!

»Ledeni mož« iz Finske si precej obeta od današnje VN Madžarske.

Objavljeno
28. julij 2013 10.25
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Budimpešta – Ob Red Bullu in Sebastianu Vettlu si od današnje velike nagrade Madžarske, 10. letošnje preizkušnje za svetovno prvenstvo v formuli 1, precej obetajo tudi pri Lotusu s Kimijem Räikkönenom na čelu. Za »ledenega moža« bo to na nek način tudi domača dirka, saj le redko kje drugje naštejejo toliko finskih navijačev kot ravno ob Hungaroringu.

Pričakovanja »črnega moštva« s sedežem v Enstonu na Otoku so toliko večja zaradi visokih temperatur, ki naj bi danes ob 14. uri, ko se bodo prižgale zelene luči (oziroma bodo ugasnile rdeče), presegle 35 stopinj Celzija. »Bo držalo, da smo boljši, kadar je vroče. Tako je bilo že lani, poslej pa naj bi to prišlo še bolj do izraza, saj po novem dirkamo s predelanimi Pirellijevimi gumami iz prejšnje sezone. Toda kljub vsemu ničesar ni mogoče trditi z gotovostjo, ker v formuli 1 nikdar ne veš, kaj te čaka,« je pred preizkušnjo na razgibani stezi približno dvajset kilometrov severovzhodno od Budimpešte razmišljal Räikkönen.

Na veliko nagrado Madžarske ga sicer veže dosti lepih spominov, ob zmagoslavju leta 2005 je namreč na njej nanizal še štiri druga mesta (2003, 2007, 2009 in 2012). Lani je v cilj pridrvel tik za Lewisom Hamiltonom. »Na Hungaroringu je izjemno težko prehiteti, pa naj še tako pritiskaš na gumb za KERS in povrhu premikaš zadnje krilce,« je pojasnil 33-letni Finec, ki ima počasi že dovolj drugih mest. Na tem položaju je končal tudi na prejšnji dirki pred tremi tedni na Nürburgringu, kjer je moral le za las priznati premoč Sebastianu Vettlu.

»V cilj moramo pripeljati pred tekmeci in končno spet zmagati. Temu smo bili zelo blizu tudi v Nemčiji, kjer nas ni veliko ločilo od prvega mesta. Na žalost sem tam nekaj dragocenega časa izgubil za Mercedesovim dirkačem Lewisom Hamiltonom. Toda dirka je pokazala, da je naša hitrost prava – še posebej pri visokih temperaturah,« je svetovni prvak iz sezone 2007 razkril, kaj mu vzbuja optimizem pred deseto letošnjo preizkušnjo za SP.

A vroča ne bo le velika nagrada Madžarske, »vroč« je še vedno tudi sam, kar zadeva njegovo morebitno selitev k najboljšemu moštvu Red Bullu. Räikkönen je namreč še vedno prvi kandidat za prestop k »rdečim bikom«, čeprav si petdeset odstotkov možnosti za to pripisuje tudi 24-letni Avstralec Daniel Ricciardo (zdaj Toro Rosso). Odločitev o tem, kdo bo pri avstrijski ekipi nasledil Marka Webbra, naj bi padla med poletnim premorom, ki bo v kraljevskem avtomobilističnem razredu napočil po današnji dirki na Hungaroringu.

»Ledeni mož«, ki se je prejšnji konec tedna namesto na mestni šov formule 1 v Moskvi raje odpravil na dobrodelno motokrosistično prireditev belgijskega zvezdnika Stefana Evertsa v Genk (nič čudnega, ko pa ima v motokrosu, ki ga obožuje, že nekaj let tudi svojo ekipo Ice 1 Racing), je še naprej skrivnosten glede svoje prihodnosti. »Celoten 'paket' mora biti dober. Bolid mora biti hiter, moštvo pa mora imeti sredstva in znanje za razvoj. Ob vsem tem ti ekipa ne sme omejevati svobode, v njej se moraš pač dobro počutiti,« je poudaril in pribil, da bi bila njegova odločitev lažja, če bi ostal pravilnik Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) enak. »Ker pa se spreminja, je vse skupaj toliko težje. Če bom izbral moštvo z napačnim motorjem, bo pred menoj peklenska sezona. Kakor koli že, odločil se bom pač po občutku in sam nosil posledice,« je glede tega še dejal in na izzivalno vprašanje, kaj ima raje: red bull ali vodko, v smehu kot iz topa izstrelil: »Vodko!«