Razjarjeni Vettel oštel tudi direktorja dirke

Formula 1: Ferrarijev Nemec je Fernanda Alonsa ozmerjal z idiotom, Maxa Verstappna pa z j*benim kretenom.

Objavljeno
02. november 2016 00.39
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Da je Red Bullov nizozemski najstnik Max Verstappen »enfant terrible« formule 1, a v isti sapi pri vodilnih možeh elitne dirkaške karavane kljub brezglavi vožnji zaščiten kot kočevski medved, so si enotni njegovi tekmeci in poznavalci tega športa. Niti v Mehiki ni mogel iz svoje kože in je poskrbel, da se je Sebastian Vettel spozabil in izgubil živce.

Pred skoraj natanko dvema mesecema, v začetku septembra, pred VN Italije v Monzi, ga je v Red Bullovih boksih obiskal dirkaški vodja F1 Charlie Whiting. Skupaj sta prečesala sporne dogodke v Spaju, Britanec pa je mladeniču prijazno namignil, naj malo umiri konje, saj s podivjanim dirkaškim slogom sebe spravlja v nevarnost, tekmece pa ob živce. Tedaj mu je hrbet kril moštveni šef Christian Horner, češ da je Max še zelenec, poln začetn(išk)ega zanesenjaštva. Toda 19-letnik se v bolidu očitno ne more niti ne želi brzdati.

V Mehiki si je za tarčo vnovič izbral Ferrarijevega dirkača. S štirikratnim prvakom Vettlom sta se srdito udarila za 3. mesto in tako zasenčila dolgočasen obračun za zmago med »srebrnima puščicama«, ki ga je sebi v prid odločil Lewis Hamilton in se tako na 2. mestu večne lestvice izenačil z legendarnim Francozom Alainom Prostom (po 51 zmag), Nico Rosberg pa je pred zadnjima dvema preizkušnjama sezone obdržal 19 točk naskoka pred moštvenim sotekmovalcem. Bližnje srečanje Verstappna in Vettla ob koncu dirke ni minilo brez posledic. Nemec je že na stezi rjovel čez mnogo mlajšega tekmeca, pri čemer ni skoparil niti s sočnimi psovkami. »Premakni se, zaboga! On je j*beni kreten, nič drugega,« so njegove težke besede na Maxov račun prek moštvene radijske zveze zaplule med milijone televizijskih gledalcev. Ker ni vodstvo tekmovanja že med dirko kaznovalo spornih Nizozemčevih manevrov, se je Vettel znesel še nad direktorjem tekmovanja Whitingom: »Sporočilo za Charlieja: odj*bi!«

Če bi torej obveljal razplet, kakršen je bil ob zamahu ciljne zastave, bi bil Verstappen tretji, Vettel četrti in drugi Red Bullov voznik, Avstralec Daniel Ricciardo, peti. A je preizkušnja pričakovano doživela še podaljšek za zeleno mizo: najprej je vodstvo dirke prikimalo opozorilom Ferrarijevega Nemca in Maxa kaznovalo s petsekundnim pribitkom, s čimer je zdrsnil na 5. mesto. Za kratko je torej na oder stopil Vettel, a so tudi njega zavoljo menjavanja smeri med zaviranjem kaznovali s pribitkom 10 sekund. Naposled je bil Mercedesovima asoma za družbo na stopničkah Ricciardo.

Nemčev verbalni izbruh ni ostal brez odziva. Christian Horner je zagrabil priložnost in poudaril, da bi bil presenečen, če Seba ne bi doletele dodatne sankcije zaradi blatenja direktorja dirke. »Seveda, v vročici trenutka dirkače pogosto preplavijo čustva. Toda ni je panoge, ki bi dovoljevala tekmovalčevo zmerjanje sodnikov ali drugih uradnih oseb. Zato ne verjamem, da jo bo Sebastian odnesel brez graje,« je pojasnil Horner in dodal, da se ni Vettel nikdar posluževal tovrstnih manir, ko je še branil barve Red Bulla.

S tem je Horner seveda nakazal, da se je Vettel vedenjsko spremenil šele pri Ferrariju, sodu naj bi dno izbil ravno mehiški vikend, saj je nekdanji serijski šampion že v petek Španca Fernanda Alonsa nič kaj ljubkovalno označil za »idiota«. Je to odraz lastnega nezadovoljstva nad položajem pri Ferrariju? Alonso mu je z nasmeškom odgovoril: »Vettel je ta čas v zelo obremenjujočem obdobju zanj in za Ferrari, zato mu moramo oprostiti.«

Svoj lonček je pristavil tudi Ricciardo: »Že v preteklosti je dokazal, da zna biti precej čustven, letos to kaže v še precej večji meri. Očitno ga razplet sezone pošteno bremeni, najbrž je pred začetkom mislil, da bo enakovreden Mercedesoma, a ni prišel zraven.« Vettlovo ravnanje je pod drobnogled že vzela Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA), njen predsednik Jean Todt je naročil uradno preiskavo, Nemcu so v skrajnem primeru grozili celo suspenz, predčasni zaključek sezone ali prepoved tekmovanj.