Rdeča preproga in kraljevski stol za Tima (FOTO)

Najbolj vroč motokrosist na svetu Tim Gajser se je na dvorcu Štatenberg pred počitnicami družil z mediji.

Objavljeno
30. junij 2016 15.07
TIM GAJSER
Mojca Finc
Mojca Finc

Makole – Veličasten sprejem so domačini pripravili na dvorcu Štatenberg v bližini Makol za svojega velikega zvezdnika Tima Gajserja, vodilnega v skupnem seštevku svetovnega prvenstva v elitnem razredu MXGP. Po rdeči preprogi se je pripeljal s svojo 450-kubično hondo – ob njem je bila še najmlajša sestrica Neja –, sedel na kraljevski stol in odgovarjal na novinarska vprašanja. Kljub rekordni statistiki v najboljši motokrosistični kategoriji v svetovnem motokrosu je 19-letnik ostal skromen in prizemljen.

 

Nič več z glavo skozi zid

»Na vseh tekmah prvenstva osvojiti stopničke in vknjižiti sedem zmag je velik dosežek. Menim, da tekmeci gledajo drugače name, z večjim spoštovanjem. Vseh 36 tekmovalcev pa je na dirkah z istim razlogom, vsi hočemo zmagati. Do vseh gojim veliko spoštovanje, kar se mi zdi zelo pomembno,« je o konkurenci in uspehih debitantske sezone v eliti spregovoril vodilni v skupnem seštevku prvenstva, ki ima pred najbližjim zasledovalcem Antoniem Cairolijem 92 točk prednosti. Zdaj je karavana na oddihu, na dirkališča se bo vrnila konec julija na Češkem.

Na zadnji dirki pred premorom sta slovenski as in italijanski dirkač uprizorila izjemen boj v drugi vožnji. Gajser mu je dihal za ovratnik, nato pa ga prehitel. »Kakorkoli obrnemo, star sem šele 19 let, Toni pa je že 10 let na svetovni sceni, je osemkratni svetovni prvak. Ti vozniki so dosti bolj izkušeni. Z očetom sva se kot novinca v razredu hitro učila, se veliko pogovarjala in trenirala. Delal sem napake v prvem delu sezone, čisto po neumnem, prehitro sem hotel naprej in takrat je prišel padec. A to je šport, iz napak se učimo. Mislim, da sem v glavi naredil pomemben korak naprej, ne grem več z glavo skozo zid, počakam na priložnost in takrat prehitevam,« je o naučenih poglavjih povedal Gajser in dodal, da je prisluhnil očetovim nasvetom. »Vsako tekmo gre okoli proge in preuči linije. Nato jaz  pogledam, katere je možno izvesti in katerih ne, pogovoriva se in največkrat se izkaže, da je vse, kar pove, pravilno,« je dejal.

 

Kot štiriletni otrok spremljal očeta

Na dirki v Angliji se je poškodoval Timov največji tekmec v sezoni Romain Febvre. Francoz je utrpel poškodbe glave. Kdaj se bo vrnil v karavano, še ni znano. »Tekmecu nikoli ne privoščiš poškodbe. A vsak od nas se zaveda, da je veliko tveganja vsakič, ko gremo na progo. Vendar o tem tveganju ne razmišljaš, saj v tem uživaš, živiš za to,« se Gajser dobro zaveda, kaj počne. Opozarja, da je v prvenstvu veliko močnih dirkačev, ki so sposobni uvrstitve na stopničke in zmag. »Cilj je uživati na vsaki dirki. Na vsaki bom skušal odpeljati kot na treningu. Če dirkam kot na treningu, vem, da lahko zmagam,« je poudaril ta čas najboljši in najbolj »vroč« motokrosist na svetu. Njegova priljubljenost je vse večja, kjerkoli se pojavi, ga prosijo za avtogram ali fotografijo. »V otroštvu sem sanjal, da bi zmagoval, bil dober motokrosist, znan kot dobra oseba in dober športnik. Čeprav je pozornosti vse več, se v tej vlogi dobro počutim. V Italiji nisem mogel niti pojesti v miru, vsi so hoteli fotografijo ali podpis, trudil sem se ustreči čim več navijačem, čeprav zelo težko ustrežem prav vsakomur,« je še pojasnil najstnik iz Pečk, zaradi katerega priljubljenost motokrosa v slovenskem prostoru vse bolj raste.Tisti, ki ga je pripeljal do uresničenih sanj, je njegov oče Bogomir, ki se z motokrosom ukvarja tri desetletja. »Tim je bil vedno ob meni. Tudi, ko sem tekmoval po Evropi in svetu. Star je bil štiri leta, sama sva hodila na dirke,« se je naveze oče-sin spominjal Bogomir Gajser, ki je tudi sinov trener. V Hondini ekipi sta Gajserja tista, ki imata zadnjo besedo, pravi. »Danes morajo vsi vse vprašati mene. V preteklosti pa so me hoteli dikvalificirati, vsi so me hotelu zrušiti, ker prihajam iz premajhne države. Dokler se nisem dokazal,« je svoje izkušnje nizal Gajser starejši.

 

Trening v »domači dnevni sobi«

S prijetnega druženja na dvorcu Štatenberg se je dan z mediji prestavil na progo, le streljaj oddaljeno od hiše Gajserjevih. Naredil jo je Bogomir. Ta je kot njegovo platno, na kateri izraža svoje znanje in ustvarjalnost. Skozi gozd sta na obrobje steze v vročem dnevu v značilni rumeno-rdeči opremi vsak na svoji hondi v »domačo dnevno sobo« prihrumela oba Gajserja. Po temeljitem ogrevanju, za katerega je – kot pravi Gajser starejši – vaje sam dobro naštudiral, sta vpregla vsak svojega hrumečega konjička. Tim je najprej ogreval motor, nato pa povsem zares začel svojo poezijo v zraku. Suvereno in agresivno, a hkrati elegantno. Ko je končal prvi del treninga, je njegova 450-kubična honda prešla v roke mehanika, njegovega leto dni starejšega brata Nejca. Ta je opravil zastavljeno, nato pa motocikel spet predal Timu. Zmagovalec sedmih dirk v MXGP je sedel na svojo hondo in užival na enem od zadnjih treningov pred odhodom na zaslužene počitnice. Na morju bo skušal odklopiti misli in si povrniti moči za nove podvige.