Red Bull bo očitno prisiljen spremeniti elektroniko na motorjih

FIA bo v naslednjih dneh dopolnila tehnični pravilnik ter pojasnila ozadje nedavne preiskave Red Bulla v Nemčiji.

Objavljeno
24. julij 2012 17.12
Posodobljeno
24. julij 2012 17.35
Germany F1 GP Auto Racing
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - Minuli konec tedna je le nekaj ur pred začetkom dirke formule ena za VN Nemčije precej prahu dvignil tehnični delegat Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) Jo Bauer. Proti moštvu Red Bull je namreč sprožil postopek zaradi suma prirejanja motorja, kar naj bi bilo v nasprotju s tehničnim pravilnikom FIA.

Avstrijsko moštvo se je na koncu vendarle izognilo kazni, saj so bili delegati nemške dirke nasprotnega mnenja kot FIA. Bili so namreč prepričani, da Red Bull ni kršil pravil, a hkrati tudi zavrnili pojasnila avstrijskega moštva. Sedaj pa se očitno obetajo spremembe v pravilniku FIA, ki bo v roku nekaj dni tudi pojasnila, kaj se je pravzaprav dogajalo v Red Bullovi garaži na dirkališču v nemškem Hockenheimu.

Sodeč po informacijah, ki so pricurljale v javnost, bo FIA sprejela strožje pogoje v zvezi z elektronskimi nastavitvami na motorjih ter tako skušala preprečiti umetno zmanjševanje navora in posledično boljšo aerodinamiko.

Šef Red Bulla Christian Horner je vseskozi trmasto zatrjeval, da je njihov dirkalnik skladen s pravili in izrazil zadovoljstvo, ker FIA ni sprejela sankcij zoper njegovo ekipo. »Vsakič, ko imaš hiter dirkalnik, se porajajo vprašanja o tehničnih pravilnostih. Formula ena je pač tekmovalen posel. Pravila so povsem jasna, delegati dirke so si ogledali vse dokaze, naše podatke in bili na koncu zadovoljni z našimi pojasnili. Vedno znova pa bodo druga moštva skeptična glede naših tehničnih rešitev,« je konkurente še malo zbodel Horner.