Reli Dakar: Loeba na vrhu zamenjal Peterhansel

V šesti etapi vzdržljivostne preizkušnje Dakar je med motociklisti zmagal Avstralec Toby Price.

Objavljeno
08. januar 2016 22.32
Š. Ro.
Š. Ro.

La Paz - Nekdanji svetovni prvak v reliju Francoz Sebastien Loeb je na vzdržljivosti preizkušnji Dakar dobil izzivalca. Šesta etapa je namreč prinesla spremembo v skupnem vodstvu. Po zmagah v uvodnih treh etapah ga je v v skupnem vodstvu zamenjal rojak Stephane Peterhansel.

Slednji je bil zmagovalec današnje 723 kilometrov dolge etape s ciljem v bolivijskem Uyuniju. Peugeot je sicer spet prevladoval, a so se tokrat karte premešale. Na najdaljši etapi dirke, na kateri je bilo 542 km hitrostnih preizkušenj, je Peterhansel naredil velik korak k morebitni skupni 12. zmagi na tem tekmovanju (šest jih ima v motoristični konkurenci). Prvič je zmagal na motorju leta 1991, doslej zadnjo, 11. zmago pa je z avtomobilom dosegel leta 2013.

Pred še enim Peugeotovim dirkačem Špancem Carlosom Sainzem je imel 17 sekund naskoka, z osmimi minutami zaostanka je bil Loeb tretji in izgubil skupno vodstvo. Pred sobotno etapo od Uyunija do Salte pa ima zdaj 27 sekund zaostanka za rojakom. Tretji Sainz zaostaja skoraj šest minut.

Med motociklisti je v šesti etapi zmagal Avstralec Toby Price. V etapi, ki je imela 542 km hitrostnih preizkušenj, za minuto premagal moštvenega sotekmovalca Avstrijca Matthiasa Walknerja, tretji je bil najboljši Hondin dirkač Portugalec Paulo Goncalves.

Slednji je tudi ostal v vodstvu, toda Avstralec zdaj zaostaja le še 35 sekund. Walkner je tretji, zaostaja pa dve minuti in 50 sekund.

Šesta etapa je bila usodna za dva kandidata za vrh: Španec Joan Barreda Bort je zaradi težav z motorjem izgubil več ur, Portugalec Ruben Faria pa se je pri padcu poškodoval in moral odnehati.

Slovenski predstavnik na reliju Simon Marčič je po številnih težavah in padcih v prejšnjih dneh vendarle nadaljeval tekmovanje in prišel do cilja dolge etape. Na 99. mestu je za najhitrejšim zaostal 3:15 ure, skupno pa je zdaj na 94. mestu (+ 7:14).