Reli Dakar: Puščavski lisjak se vzpenja

Portugalski motorist Helder Rodrigues dobil svojo šesto dakarsko etapo v karieri, Miran Stanovnik na 36. mestu.

Objavljeno
09. januar 2015 21.34
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Antofagasta - Potem ko ni na uvodnih petih etapah slovitega vztrajnostnega relija Dakar niti enkrat naskočil zmagovalnega odra, je v šestem poskusu portugalski motociklist Helder Rodrigues s hondo le dočakal svojih pet minut slave, saj je opravil z vso konkurenco na čelu z Avstralcem Tobyjem Priceom (KTM), ki je zaostal debelo minuto, in svojim rojakom Paulom Goncalvesom (honda), ki je bil počasnejši še za pol minute. »Dirko sem slabo začel, prvi trije dnevi so bili slabi, na četrti etapi sem imel tehnične težave. Tokrat se je dobro izšlo. Zmagal sem, kar je odlično. Tudi če bi bil drugi, bi bilo odlično. Bil sem hiter, zdaj pa imam še teden dni za popoln napad,« je poudaril današnji zmagovalec, ki je dobil šesto dakarsko etapo v karieri.

Edini slovenski predstavnik, 50-letni Miran Stanovnik (KTM), je bil na preizkušnji od Antofagaste do Iquiqueja, dolgi 688 kilometrov, podobno hiter kot dan poprej in je zasedel 36. mesto s 43 minutami zaostanka za najhitrejšim. V skupnem seštevku je »Puščavski lisjak« napredoval na 38. mesto z več kot štiriurno zamudo za trenutno vodilnim Špancem Joanom Barredo Bortom (honda), ki je bil danes šesti. Med avtomobilisti se je najboljšega časa na že tretji letošnji etapi veselil trenutno vodilni Katarec Nasser Al Attiyah, ki je v skupnem seštevku, kljub kazni, že debelih enajst minut pred prvim zasledovalcem. Zanimivo: Nasser je dobesedno zaljubljen v Slovenijo, ki jo je že nekajkrat obiskal.

»Peščenih sipin je bilo danes ravno toliko, da se lahko prireditelj pohvali z etapo po Atacami. Sicer pa je bila podobna kot včerajšnja: hitra, prašna, kamnita. Opažam, da vse preveč dirkačev vozi brezglavo. Divjajo v slepe zavoje, prehitevajo v prahu, se razbijejo, poberejo motor in dirkajo naprej. Neverjetno, kaj preživijo stroji, medtem ko kosti in mišice niso tako odporne, saj v taboru vsak dan več dirkačev šepa,« je strnil vtise Stanovnik.

Zdaj sta pred udeleženci najslovitejše vztrajnostne preizkušnje dve »deljeni« etapi, saj bodo avtomobilisti in tovornjakarji na delu jutri in v nedeljo, motoristi in štirikolesniki pa - po prosti soboti - v nedeljo in ponedeljek. Dakarja bo sicer konec po 13. etapi prihodnjo soboto v Buenos Airesu.

IZIDI 6. ETAPE RELIJA DAKAR

Motoristi: 1. Rodrigues (Por, honda) 3;40:10, 2. Price (Avst, KTM) + 1:10, 3. Goncalves (Por, honda) 1:42, 4. Quintanilla (Čile, KTM) 6:11, 5. Svitko (Slk, KTM) 6:42, 6. Barreda Bort (Špa, honda) 7:20, 36. Stanovnik (Slo, KTM) 42:43; skupno: 1. Barreda Bort 21;38:35, 2. Coma (Špa, KTM) 12:27, 3. Goncalves 17:12, 4. Quintanilla 29:57, 5. Price 33,44, 38. Stanovnik 4;06:04; avtomobilisti: 1. Al Attiyah-Baumel (Kat-Fra, mini) 2;37:18, 2. De Villiers-Von Zitzewitz (JA-Nem, toyota) 0:37, 3. Roma-Perin (Špa-Fra, mini) 1:24; skupno: 1. Al Attiyah-Baumel 19;30:44, 2. De Villiers-Von Zitzewitz 11:12, 3. Alrajhi-Göttschalk (SA-Nem, toyota) 28:44.