Reli Dakar: Puščavski lisjak začel zadržano

Edini slovenski predstavnik na vztrajnostnem reliju Dakar Miran Stanovnik je na uvodni etapi zasedel 36. mesto.

Objavljeno
04. januar 2015 18.53
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Buenos Aires - Vsakoletni dirkaški vtrajnostni spektakel, reli Dakar, se je začel z današnjo 838 kilometrov dolgo etapo od Buenos Airesa do Villa Carlos Paza, ki jo je edini slovenski predstavnik Miran Stanovnik, ki že osemnajstič nastopa na sloviti preizkušnji, končal na 36. mestu med motoristi. Etapa je pripadla novincu v tovarniški ekipi KTM, v Abu Dabiju živečemu Britancu Samu Sunderlandu, ki je bil do lani član Hondinega moštva. Na zmagovalni oder sta stopila še Paolo Goncalves (honda) in Marc Coma (KTM), odličen osmi pa je bil tudi avstrijski novinec Matthias Walkner, sicer motokrosistični svetovni prvak v razredu MX3.

»Kar nekoliko prehitra hitrostna preizkušnja za prvi dan, sicer pa je bila etapa povsem nezahtevna in tako dobro označena, da si lahko, če si le upal, vse do konca držal odprt plin. Ob trasi je bilo neprestano ogromno navijačev, kar je za vzdušje seveda dobrodošlo, po drugi strani pa stresno za dirkače. Ljudje so nas bodrili brez slehernega strahu pred hitrimi motorji,« je današnjo izkušnjo komentiral »Puščavski lisjak«, ki pa ni bil povsem zadovoljen z delovanjem popolnoma obnovljenega dirkalnika KTM 450 rally replica. »Menjalnik je precej trd, v nižjem območju vrtljajev pa motor ne razvije prave moči. Poskusili bomo najti rešitev, potrebna bo tudi nastavitev zadnjega vzmetenja,« poudarja.

Jutri čaka udeležence etapa do San Juana s kar 518-kilometrsko časovno preizkušnjo po zahtevnem terenu s hitrimi makadamskimi odseki in ob koncu tudi peščenimi potmi.

Med avtomobilisti se je uvodoma veselil zmagovalec izpred treh let, Katarec Nasser Al-Attiyah (mini), ki je za 22 sekund ugnal domačega asa in tovarniškega kolega Orlanda Terranovo, tretji je bil Američan Robby Gordon (hummer). Precej manj razlogov za veselje je imel branilec lanske lovorike, Španec Nani Roma, ki je po težavah z 20-minutnim zaostankom obtičal v ozadju.