Reli Dakar se bo pričel in končal v Buenos Airesu

V Parizu so predstavili potek 37. vzdržljivostnega relija Dakar, na katerem bo sodeloval tudi Miran Stanovnik.

Objavljeno
19. november 2014 19.40
France Dakar Rally
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Pariz - Prireditelji največje vzdržljivostne preizkušnje na svetu, relija Dakar, so danes predstavili potek 37. izvedbe dirke, na kateri bo sodeloval tudi slovenski »puščavski lisjak« Miran Stanovnik.

Dirka se bo začela 4. januarja v Buenos Airesu in dirkače popeljala do Iquique in Uyuni v Boliviji ter se po drugi poti vrnila v Buenos Aires, kjer bo 17. januarja tudi konec te preizkušnje.

Udeleženci dirke bodo tako morali prevoziti 9200 kilometrov, pomerili se bodo tudi v 781-kilometrskem kronometru med bolivijskim Uyunijem in čilsko pacifiško obalo.

Nova izvedba relija bo pred maratonske etape postavila vse tekmovalce, ne le voznikov štirikolesnikov in motociklov. Maratonska preizkušnja bo karavano peljala prek puščave Atacama, prek sipin Iquique, udeleženci se bodo zapeljali tudi prek gorske verige Andov, ko bodo prečkali s 4970 metri nad morjem najvišjo točko, prelaz Abra del Acay.

Dirka sedmič le v Južni Ameriki

Večina dirk je bila od leta 1979 od Pariza v Franciji do Dakarja v Senegalu, vendar so zaradi politične nestabilnosti v Afriki dirko leta 2009 prvič izvedli v Južni Ameriki, tokratna dirka pa bo sedma, ki bo potekala zgolj v tem delu sveta.

Gre za vzdržljivostno dirko po trasi, ki je večinoma speljana po kolovozih ali še to ne, zunaj utrjenih poti in asfaltiranih cest. Večina trase, na kateri vozijo, je off-road, ko morajo udeleženci prečkati puščavske sipine, blato, visoko travo, skale in za nameček še velike mehke puščavske površine. Vročina, mraz, žuželke so le neizogiben dodatek.

Med udeleženci tudi Stanovnik

Na slovitem reliju bo nastopil tudi slovenski predstavnik Miran Stanovnik (KTM), ki pri nas nima popolne podpore. Izkušeni motociklist je bil namreč izvoljen za župana občine Log-Dragomer, zato se številni sprašujejo, ali se takšen projekt spodobi za novopečenega župana.

»Nekaj zanimivosti o Dakarju 2015: večkrat bomo dirkali na višini preko 3600 metrov nad morjem, skupno bomo prevozili 9295 kilometrov (od tega 4752 km na časovnih preizkušnjah). Čakata nas kar dve maratonski etapi, obe v drugem tednu. In še tole: najdaljša etapa bo predzadnja s kar 1024 kilometri. Pošteno,« je zapisal Stanovnik.

Slovenski motociklist je na lanski izvedbi relija zasedel 26. mesto, za zmagovalcem Marcom Como iz Španije (KTM) pa je zaostal 11 ur, 9 minut in 43 sekund.

Vrnitev Peugeota

Sedmo južnoameriško izvedbo relija Dakar bo zaznamovala vrnitev francoske avtomobilistične ekipe Peugeot, ki je v osemdesetih kar štirikrat slavila zmago na afriški preizkušnji. Peugeot bo stavil na preizkušene dirkače, v ekipi so Stephane Peterhansel, Cyril Despres in Carlos Sainz.