Reli Dakar: Stanovnik izčrpan po zahtevni višinski etapi

Tudi tretjo etapo vzdržljivostnega relija Dakar je dobil Španec Joan Barreda, Miran Stanovnik je končal na 29. mestu.

Objavljeno
07. januar 2014 22.34
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Mendoza - Tretja etapa relija Dakar je motocikliste popeljala do nadmorske višine preko 4000 m. V zahtevni razmerah s eje najbolje znašel Španec Joan Barreda (KTM), zmagovalec že uvodne etape med motociklisti. Na progi od San Rafaela do San Juana sta za njim zaostala Francoz Cyril Despres (Yamaha) in Španec Marc Coma (KTM).

Despres je za Bortom, ki še naprej vodi v skupnem seštevku, zaostal štiri minute in 41 sekund, Coma pa štiri sekunde manj kot sedem minut. Stanovnik je v skupnem seštevku pridobil nekaj mest in je na 41. mestu, za vodilnim zaostaja eno uro, 14 minut in 28 sekund.

Miran Stanovnik (KTM) je končal na 29. mestu in bil izčrpan zaradi zahtevnih razmer. »Ne morem verjeti, kam so nas poslali. Večkrat sem mislil, da imam motor v drugi prestavi, čeprav je bil v prvi. Zaradi nadmorske višine je agregat izgubil vsaj petnajst do dvajset odstotkov moči, zato so danes trpele predvsem sklopke, poleg tega pa višina občutno vpliva tudi na nas, voznike. Na koncu smo se vzpenjali po tri kilometre dolgem klancu, podobnem tistemu na planiški velikanki. Ko si naredil napako, si bil takoj močno zadihan in brez moči. Mislim, da bo ta vzpon danes zaustavil kar nekaj voznikov,« je komentiral.

Med avtomobilisti je etapno zmago slavil Španec Nani Roma (Mini), za njim sta končala Poljak Krzysztof Holowczyc (Mini) in Južnoafričan Leeroy Poulter (Toyota). Po treh etapah je v vodstvu Roma.