Scandola prepričljiv zmagovalec v Novi Gorici, Turk najboljši od Slovencev

Italijan Umberto Scandola je zmagovalec 4. relija Nova Gorica. V seštevku za slovensko DP je bil najboljši Rok Turk.

Objavljeno
12. september 2015 17.24
Reli
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Nova Gorica - Slovenski dirkači za zmago na četrtem reliju Nova Gorica niso imeli veliko možnosti. Z izjemno predstavo jih je namreč zasenčil Italijan Umberto Scandola (škoda fabia R5), ki je kraljeval oba dneva tekmovanja. V točkovanju za slovensko državno prvenstvo je slavil Rok Turk (peugeot 208 R2).

Scandola je s svojo fabio dobil prav vseh enajst hitrostnih preizkušenj, tako da si je v cilju skupno privozil več kot štiri minute prednosti pred tekmeci. Za njim je končal Nemec Hermann Gassner (mitsubishi lancer EVO), ki si je drugo mesto pridirkal ravno na zadnji preizkušnji, ko je prehitel hitrega italijanskega gosta Federica Laurenchicha (renault clio R3). Razlika med omenjenima dirkačema je na koncu znašala 21,2 sekunde.

»Reli ni bil lahek. Ceste so bile zelo drseče, česar v Italiji nismo vajeni v tolikšni meri. Veliko smo se naučili, to pa je bil tudi glavni namen našega obiska na tem reliju,« je po zmagi za STA povedal Scandola.

Slovencem je pred zadnjimi tremi preizkušnjami kazalo precej bolje, saj je Aljoša Novak (mitsubishi lancer EVO X) držal celo drugo mesto, nakar mu je v najdaljši etapi počila guma, tako da je izgubil kar okrog štiri minute. Državnega naslova se je na skupnem četrtem mestu tako veselil Rok Turk (peugeot 208 R2), potem ko njegovima najhujšima tekmecema Darku Peljhanu (mitsubishi lancer EVO 9) in Aleksu Humarju (renault clio R3) ni uspelo pripeljati do cilja.

»Povedano po pravici, to ni bil moj dan. Enostavno nisem dosegal hitrosti, ki sem si jo želel. Nekako sem ohranil svoj ritem in nisem pretiraval, naposled pa se je ta slab dan spremenil v rezultatsko odličen izkupiček. Posebna zahvala gre ekipi, ki je v dneh pred relijem trdo delala in popravila peugeota po mojem prevračanju na reliju v Bolgariji. Upam, da sem se jim z zmago uspel oddolžiti,« je dejal Turk.

Na zmagovalnih stopničkah sta se mu v slovenski konkurenci pridružila domačin Igor Žbogar (renault clio R3) in Tim Novak (peugeot 208 R2).