Reli po Argentini: Meeke krstno zmago posvetil McRaeju (VIDEO)

Popoln polom konstruktorskega šampiona Volkswagna, ki je prvič po predlanski Nemčiji ostal brez stopničk.

Objavljeno
26. april 2015 21.58
Argentina WRC Rally
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Buenos Aires - Vse od predlanske dirke po Nemčiji, ko je s tekmeci opravil Španec Dani Sordo, se ni zgodilo, da bi na reliju za svetovno prvenstvo zmagal Citroënov voznik. Dolgotrajno sušo nekdanjega serijskega konstruktorskega prvaka, ki je imel tedaj v svojih vrstah nepremagljivega Sebastiena Loeba, je v Argentini, ki je gostila četrto letošnjo preizkušnjo, vendarle prekinil 35-letni Severni Irec Kris Meeke, ki je na ta način vpisal svojo prvo zmago na elitnih dirkah (in pete stopničke), posvetil pa jo je v helikoptrski nesreči tragično preminuli legendi relija in rojaku Colinu McRaeju. Popoln Citroënov uspeh je z drugim mestom dopolnil Norvežan Mads Østberg, na zmagovalni oder pa se je - ravno tako prvič v karieri - povzpel še Fordov Valižan Elfyn Evans.

Citroën je vknjižil jubilejno deseto zmago v Argentini, pot do nje pa so mu olajšali v taboru konstruktorskega šampiona Volkswagna. Svetovni prvak Sebastien Ogier je po tehničnih težavah hitro zdrknil v ozadje in končal na 17. mestu (dobil je tri točke za zmago na zadnji hitrostni preizkušnji), Finec Jari-Matti Latvala pa je imel tretje mesto tako rekoč že na dlani, a je moral zadnji dan po težavah z dovodom goriva odstopiti. Zanimivo: to je bila šele druga dirka po vstopu Volkswagna v elitno relistično karavano (na začetku sezone 2013), na kateri se nobenemu od njegovih voznikov ni posrečilo dokopati do zmagovalnega odra - prvič po Nemčiji 2013.

Precej pozornosti pa je v Argentini požel tudi Hyundaijev Novozelandec Hayden Paddon, toda ne zaradi dosežka, temveč zaradi hude nesreče (v zgornjem videoposnetku). Njegov dirkalnik je namreč izstrelilo s steze med - na neprimernem mestu stoječe - gledalce. Več jih je bilo poškodovanih, pet so jih morali tudi prepeljati v bolnišnico. V skupnem seštevku svetovnega prvenstva je zelo udobno vodstvo zadržal zmagovalec prvih treh dirk Ogier (84 točk) pred Østbergom (51) in moštvenim kolegom, Norvežanom Andreasom Mikkelsenom (47), ki je odstopil na zadnjem »brzincu«, današnji zmagovalec je napredoval na peto mesto (35). Sezona se bo nadaljevala med 21. in 24. majem na Portugalskem.

IZIDI RELIJA PO ARGENTINI

1. Kris Meeke/Paul Nagle (VB/Irs, citroën DS3) 3;41:44,9
2. Mads Østberg/Jonas Andersson (Nor/Šve, citroën DS3) + 18,1
3. Elfyn Evans/Daniel Barritt (VB, ford fiesta RS) 3:27,4
4. Martin Prokop/Jan Tomanek (Češ, ford fiesta RS) 6:26,1
5. Daniel Sordo/Marc Marti (Špa, hyundai i20) 10:46,7
6. Khalid al-Qassimi/Chris Patterson (ZAE/Irs, citroën DS3) 11:19,9
7. Abdulaziz al-Kuwari/Clarke Marshall (Kat/VB, ford fiesta) 16:02,6
8. Diego Dominguez/Edgardo Galindo (Par/Arg, ford fiesta) 18:48,2


SP, DIRKAČI

1. Sebastien Ogier (Fra, VW polo R) 84
2. Mads Østberg 51
3. Andreas Mikkelsen (Nor, VW polo R) 47
4. Elfyn Evans (VB, ford fiesta RS) 41
5. Thierry Neuville (Bel, hyundai i20) 35
5. Kris Meeke 35

KONSTRUKTORJI

1. Volkswagen 103
2. Hyundai 85
2. Citroën 85
4. M-Sport Ford 68
5. Jipocar 32
6. Volkswagen II 15