Reli se vrača domov – in k prvaku Humarju

V Idriji v soboto in nedeljo konec sezone državnega prvenstva, ki so jo zaznamovali Idrijčani.

Objavljeno
27. oktober 2016 23.44
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Ta konec tedna bo reli Idrija, ki bo doživel jubilejno deseto izvedbo, pritisnil piko na »i« sezoni DP, ki so jo vnovič v največji meri zaznamovali ravno idrijski vozniki. Tako je že pred sklepnim dejanjem tekmovalnega leta znano, da je šampionsko lovoriko osvojil Aleks Humar, ki je na prestolu zamenjal »soseda« Darka Peljhana.

Zadnji oktobrski vikend se bo reli vrnil domov. V kraj, ki ne daje zgolj največjega števila registriranih dirkačev, temveč tudi jemlje največje število lovorik. Humar bo vpisal že enajsto idrijsko in svojo peto, s čimer se bo na večni lestvici le še utrdil na drugem mestu in prilepil povsem za vrat Peljhanu, ki bo letošnjo sezono najverjetneje končal kot tretji. Zanimivo, zadnji državni prvak, ki ne prihaja iz Idrije, je bil leta 2011 Italijan Piero Longhi, med Slovenci pa Mariborčan Tomaž Kaučič še tri leta prej.

In za nameček sta tudi državna prvaka po razredih – Idrijčana! V šibkejšem je to Martin Mlinar z MG ZR 1,4, v razredu II pa njegov klubski kolega pri OPV športu Rok Turk, ki mu generalna lovorika vedno znova spolzi iz rok, že tretjič zapored se bo okitil s tolažilno nagrado, naslovom podprvaka. Vseeno lahko sezono oceni kot uspešno, nabral je namreč precej novih mednarodnih izkušenj, generalko za finiš tekmovalnega leta pa minuli konec tedna opravil v Sarajevu in na okoliških hribih na reliju Jahorina, ki ga je končal na drugem mestu v generalni razvrstitvi in kot zmagovalec med vozniki dirkalnikov na prednji pogon: »Odličen rezultat in fantastično vzdušje, vsekakor reli, na katerega se bom še vrnil.«

Osrednji program idrijskega relija bo v nedeljo (začetek ob 9.38, cilj ob 15.40 na Mestnem trgu), ko bodo na sporedu tri izvedbe hitrostne preizkušnje Zadlog in dve HP Čekovnik, medtem ko bosta že v soboto popoldne dve izvedbi HP Idrija (ob 15.15 in 17.05). Prijavljenih je 43 povečini slovenskih posadk, za popestritev bodo poskrbele tri avstrijske, dve italijanski in ena srbska.