Res gre hitreje: Hamilton podrl 13-letni rekord

Jutri se bo z dirko za VN Avstralije začela nova sezona F1, v kateri se obeta zanimiv boj med Mercedesom in Ferrarijem.

Objavljeno
25. marec 2017 01.04
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Melbourne – Nova sezona, stara zgodba s prevlado Mercedesa? Ni nujno. Lewis Hamilton je bil res najhitrejši na obeh treningih pred VN Avstralije, a Ferrarijevi časi na testiranjih očitno niso bili zavajajoči. Če se dan pozna po jutru, se v Melbournu za začetek sezone 2017 v formuli 1 obeta nadvse zanimiva dirka.

Po slovesu prvaka Nica Rosberga je Hamilton že prvi dan upravičil vlogo favorita. Bil je najhitrejši na obeh treningih, popoldne je za pol sekunde izboljšal rekord proge Michaela Schumacherja, še vedno najuspešnejšega dirkača na Albert Parku, iz leta 2004. Med voznika Mercedesa se je uvrstil Sebastian Vettel s Ferrarijem, njegov moštveni tekmec Kimi Räikkönen pa je bil le malo počasnejši od mlajšega rojaka Valtterija Bottasa, kar pritrjuje napovedim, da bodo Italijani glavni in zelo resni tekmeci srebrnim puščicam. Kvalifikacije bodo danes ob 7. uri zjutraj po slovenskem času, dirka za VN Avstralije jutri ob 6. uri.

Poleg domačega matadorja Daniela Ricciarda je bil največ pozornosti deležen trikratni svetovni prvak Hamilton, ki je poslal konkurenci nedvoumno sporočilo, da ga zanima samo naslov. »Lewis je ta čas v svoji ligi. Tudi z ultralahkimi gumami je bil stabilen,« je odleglo šefu Mercedesovega moštva Totu Wolffu, ki je bil malce v skrbeh, ker je bil Ferrari na testiranjih v Barceloni hitrejši. Tudi Hamilton, ki je lani izgubil dvoboj z Rosbergom, je bil spet nasmejan do ušes. »Super srečen sem, da sem bil spet v avtu, še posebej na tak dan. Bilo je 99-odstotno popolno,« je bil navdušen Anglež: »Na ravninah in zavojih smo bili hitri. Gume so se obnašale izvrstno. Vozil bom na vso moč, da dobim dirko,« je odločen Hamilton, ki je za več kot tri sekunde izboljšal svoj čas z lanskega treninga.

Tako židane volje je hudomušno odgovoril na vprašanje, kaj bi si izbral, če bi se mu lahko uresničila ena želja pred začetkom svetovnega prvenstva: »Več deklet v 'paddocku'. Preveč je raznih tipov.«

Ferrari je šele popoldne pokazal, da gre nanj resno računati. »Po testiranjih v Kataloniji smo bili zelo veseli, ampak vedeli smo, da bo šele tukaj šlo zares,« je na trdnih tleh ostal štirikratni prvak Sebastian Vettel. »Avtomobil je ostal približno enak, dobro je bilo biti spet na stezi, toda imamo še nekaj rezerv, lahko smo še boljši.« McLaren? Slavno moštvo, ki je postalo tarča posmeha, jo je še dobro odneslo. Hondina motorja se sploh nista pokvarila in Fernando Alonso je dosegel zelo soliden 12. čas.

Sezona, ki je pred vrati, bo prva po 40 letih, v kateri glavne besede ne bo imel Bernie Ecclestone, toda šefi moštev so nove lastnike iz ameriške firme Liberty Media pozvali, naj najdejo vlogo za 86-letnega očeta paradnega motošporta. Novi predsednik F1 Chase Carey je sicer za tesnega pomočnika že imenoval legendarnega Rossa Brawna. »Kar je Bernie storil za formulo 1, je izjemno. On jo je ustvaril, kakršna je. S svojim znanjem, zvezami in izkušnjami bi lahko bil še zelo koristen,« je menil Red Bullov šef Christian Horner, njegov kolega iz Ferrarija, Maurizio Arrivabene, se je strinjal: »Ta šport potrebuje zgodovino in Bernie jo uteleša.«