Ricciardo še tretjič podžgal Mercedesu

Red Bullov Avstralec Daniel Ricciardo zmagal še drugič zapored, po Madžarski je bil prehiter za vse tudi v Spaju.

Objavljeno
24. avgust 2014 10.49
Posodobljeno
24. avgust 2014 13.30
AUTO-PRIX-F1-BELGIUM-SPA
Š. Ro., J. P., Delo.si
Š. Ro., J. P., Delo.si

Spa Francorchamps - Red Bullov Avstralec Daniel Ricciardo očitno sedem dirk pred koncem sezone svetovnega prvenstva v formuli ena še ni rekel zadnje v boju za najvišja mesta v skupni razvrstitvi. Čeprav sta oba Mercedesa letos superiorna, jima je sploh v zadnjem obdobju vse bolj enakovreden, kar je dokazal z drugo zmago zapored. Potem ko je vso konkurenco pokoril pred mesecem dni na madžarskem Hungaroringu, je podvig ponovil tudi na dvanajsti preizkušnji sezone za veliko nagrado Belgije na slovitem Spa Francorchampsu.

Ključni trenutek se je sicer zgodil že na začetku dirke, ko sta srebrni puščici trčili, slabše pa jo je odnesel Lewis Hamilton, ki je moral nato predčasno parkirati svojega konjička. Nico Rosberg, vodilni v skupnem seštevku, je do konca vendarle našel pravi ritem in se prebil na drugo mesto, v zadnjih nekaj krogih pa zaostanek za vodilnim Avstralcem stopil iz dvajsetih sekund na zgolj peščico, vseeno pa je Ricciardo rutinirano in suvereno zadržal vodilno mesto. Na zmagovalni oder se je še četrtič letos prebil še Williamsov Finec Valtteri Bottas, ki je v srditem obračunu v končnici odpravil izkušenejšega Ferrarijevega rojaka Kimija Räikkönena. Dirkaška karavana se zdaj seli v Italijo, kjer jo čez dva tedna čaka trinajsta letošnja dirka v Monzi.

POTEK DIRKE

S prvega mesta je štartal vodilni voznik v svetovnem prvenstvu, Nemec Nico Rosberg, ki pa ga je takoj po začetku ugnal moštveni kolega Lewis Hamilton. Silovito je začel tudi Nemec Sebastian Vettel v Red Bullu, medtem ko je imel Španec Fernando Alonso, ki je bil četrti v kvalifikacijah, s Ferrarijem težave že v ogrevalnem krogu in zato padel po lestvici.

Vettel je na drugem mestu pretiraval, ko je napadal Hamiltona, in zato skrenil s steze ter pustil Rosbergu prosto pot. Nemec je nato poskusil prehiteti moštvenega kolega, dirkača sta rahlo trčila, pri čemer si je Rosberg polomil prednje desno krilce, Hamiltonu pa je počila zadnja leva guma, zato je moral po menjavo v bokse in tudi on ostal v ozadju.

Rosbergu sta tako sledila oba Red Bulla, Ricciardo je nato že hitro prehitel Vettla. Ko je Rosberg odšel v bokse, je vodstvo prevzel Kimi Räikkönen, ki ga je nato ugnal še Avstralec in začel povečevati svojo prednost. Po polovici dirke (22 krogih) je bil Ricciardo v vodstvu pred Räikkönenom in Vettlom, Rosberg pa je moral dotlej že dvakrat v bokse in počasi izgubljal boj za vrh.

Vendar pa je Nemec v drugi polovici preizkušnje dokazal, da ni zaman vodilni dirkač letošnje sezone med dirkaško elito, saj se je prerinil na drugo mesto pred oba Finca, Räikkönena in Valtterija Bottasa, ter branilca naslova svetovnega prvaka Vettla. Za vodilnim Red Bullovim asom, ki je nadzoroval dogajanje na stezi, je Nico zaostajal tri sekunde in pol.

Po postanku v boksih in menjavi gum je Rosberg zgrmel za oba Finca, ki pa sta se tako rekoč brez boja predala že ob prvem Nemčevem napadu in ga bliskovito spustila predse, Mercedesov zvezdnik je bil tako spet drugi, vendar z več kot 20 sekundami zamude za vodilnim Ricciardom. Hamiltom se je še naprej mučil globoko v ozadju z gromozanskim zaostankom na 16. mestu, pet krogov pred koncem pa je moral kapitulirati in predčasno zaviti v bokse.

V srditem finskem obračunu za tretje mesto je Williamsov dirkač Bottas v 40. krogu vendarle švignil mimo izkušenejšega Ferrarijevega ledenega moža Räikkönena, s čimer si je tlakoval pot za že četrte stopničke v tej sezoni. Pred njima je Rosberg v vsakem krogu pridobival več kot tri sekunde v primerjavi z vodilnim Avstralcem, dva kroga pred koncem je bila razlika med njima le še šest sekund. Vendar pa je Nemcu zmanjkalo časa za zasuk, tako da se je Ricciardo zasluženo veselil tretje zmage v sezoni.

IZIDI VN BELGIJE V SPAJU

1. Daniel Ricciardo (Avst, red bull-renault)
2. Nico Rosberg (Nem, mercedes) + 3,3
3. Valtteri Bottas (Fin, williams-mercedes) 28,0
4. Kimi Räikkönen (Fin, ferrari) 36,8
5. Sebastian Vettel (Nem, red bull-renault) 52,1
6. Kevin Magnussen (Dan, mclaren-mercedes) 54,2
6. Jenson Button (VB, mclaren-mercedes) 54,5
7. Fernando Alonso (Špa, ferrari) 1:01,1
8. Sergio Perez (Meh, force india-mercedes) 1:04,2
9. Danil Kvjat (Rus, toro rosso-renault) 1:05,3
10. Nico Hülkenberg (Nem, force india-mercedes) 1:05,697

SKUPNO (12/19)

Dirkači

1. Nico Rosberg 220
2. Lewis Hamilton (VB, mercedes) 191
3. Daniel Ricciardo 156
4. Fernando Alonso 119
5. Valtteri Bottas 110
6. Sebastian Vettel 98
7. Nico Hülkenberg (Nem, force india-mercedes) 70
8. Jenson Button 66
9. Felipe Massa (Bra, williams-mercedes) 40
10. Kimi Räikkönen 39

Konstruktorji

1. Mercedes 411
2. Red Bull 254
3. Ferrari 158
4. Williams 150
5. McLaren Mercedes 111
6. Force India 100
7. Toro Rosso 18
8. Lotus 8
9. Marussia 2