Roberts je prepričan, da je dobil naslednika

Oče Marca Marqueza je za božič 1997 naredil najpametnejšo potezo v življenju, Španec se je vrnil k motokrosu.

Objavljeno
20. avgust 2013 12.26
MOTORCYCLING/PRIX
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Indianapolis – Ko je Honda lani naznanil, da bo v čevlje velikega Caseyja Stonerja postavila Marca Marqueza, je bilo jasno, da so njihovi »ogledniki« zavohali novo kokoš, ki bi zmogla nesti zlata jajca. A niti k natančnosti nagnjeni Japonci niso mogli predvideti, da se bo to zgodilo domala čez noč in bo Marquez že v prvem letu lovil naslov svetovnega prvaka.

Dogodkov kajpak ne gre prehitevati in njegova vnovična zmaga v Indianapolisu ga še ni postavila na avtocesto do lovorike, a prav daleč ob takšnem nadaljevanju tudi ni, njegova poglavitna prednost pred edinima tekmecema iz Španije, Danielom Pedroso in Jorgejem Lorenzom, pa je – sproščenost. Njegovemu očetu se leta 1997, ko ga je štiriletnik za božič pripravil k nakupu prvega motocikla, še sanjalo ni, v kakšno avanturo se spušča družina, v kateri strast do motorjev nato ni zaobšla niti tri leta mlajšega Alexa, ta čas 5. dirkača v razredu moto 3. Pa čeprav so družinske tradicije že desetletja pogost pojav v SP in jih bodo, kot kaže, v kratkem obogatili tudi Rossijevi, saj bo v San Marinu prihodnji mesec debitiral tudi polbrat devetkratnega svetovnega prvaka Valentina Rossija, 16-letni Luca Marini.

Marquezov dosedanji niz je naravnost osupljiv, v desetih dirkah je dosegel tri zmage, le enkrat pa je ostal brez uvrstitve na zmagovalni oder. Letos je tudi že postal najmlajši lastnik prvega štartnega položaja, zdaj lahko postane tudi najmlajši svetovni prvak, časa ima dovolj, saj bi mu zadoščalo, če bi to potrdil na predzadnji dirki sezone v Motegiju. In še nekaj bi mu uspelo v tem primeru: postal bi šele drugi dirkač v zgodovini, ki bi v prvi sezoni po vstopu v kraljevski razred leto končal na vrhu razpredelnice. Kot prvi se je namreč v zgodovino vpisal Kenny Roberts st. »Preprosto prišel je in zablestel. Predolgo je že, odkar smo v najmočnejšem razredu doživeli, da je novinec povsem na glavo postavil dogajanje na sceni. In on ga je res razsvetlil. Najsi ga gledaš po TV ali v živo – fant zna uporabljati svoj talent. Zaradi njega vsi, ki smo zdaj le spremljevalci dogajanja, na stvari gledamo iz novega zornega kota,« Roberts, ki se želi vrniti v SP kot lastnik moštva, ne skriva navdušenja nad nosilcem novega zvezdniškega rodu.

Marquez ima izjemno podporo moštva in ta čas zagotovo najboljši motor v SP, vsaj za zdaj pa se na uspehe odziva s podobnim navdušenjem kot otrok, ki so ga ravnokar spustili v sveže odprto trgovino s čokolado. Prav nič sramežljivo ne sega po polnih policah in se ne ukvarja z mislijo, kaj bo, če se bo preobjedel. Še celo k motokrosu se je vrnil letos in ga – ne glede na to, da s tem povečuje možnosti poškodbe – spet vključil v svoje priprave, saj je prepričan, da je najboljši za učenje hitrih odzivov. Njegovo izhodišče je pač drugačno od Lorenzovega ali Pedrosovega, prvi je bil za vsako ceno odločen ostati na svetovnem vrhu, drugi se zaveda, da ima eno zadnjih priložnosti, da končno preseže zgodovino in osvoji kraljevsko lovoriko, brez katere bi se v anale zapisal kot eden največjih osmoljencev v zgodovini SP.

Zanimivo bo zdaj predvsem nadaljevanje, sploh ker koledar ne prinaša nikakršnega premora. V naslednjih dveh koncih tedna se bosta zvrstili še dve dirki, in to na stari celini, zgoščen ritem, selitve in časovna razlika pa bi v bitki za vrh znali odigrati pomembno vlogo. »To bo morda najtežji del sezone, saj imamo tri dirke v treh koncih tedna, zato bo v prvi vrsti pomembna zbranost. Poskušal bom ohraniti zdajšnjo raven pripravljenosti, vendar me obenem muči radovednost, kje bom v primerjavi s tekmecema, ki bosta iz dneva v dan boljša,« je Marquez opozoril, da se posledice poškodb pri Pedrosi in Lorenzu vendarle ne bodo vlekle v nedogled.