Rosberg pred kolegi osmešil Hamiltona

Nemški as Nico Rosberg se pogaja za novo dveletno pogodbo z vodstvom Mercedesa.

Objavljeno
30. junij 2016 17.01
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – Nico Rosberg, junak prejšnje dirke formule 1 za veliko nagrado Evrope, si je na težko pričakovani premieri v Bakuju pred dvanajstimi dnevi privoščil le en spodrsljaj. Pri poskusu, da bi – kakor nekoč sloviti Michael Schumacher – sonožno skočil na najvišjo stopnico, je namreč izgubil ravnotežje in za trenutek pristal pod zmagovalnim odrom. Seveda se je nemudoma spet vrnil na vrh.

Nemškega dirkača v glavnem mestu Azerbajdžana, kjer je osvojil vse, kar se je osvojiti dalo (najboljši štartni položaj, najhitrejši krog in zmago), nič ni moglo ustaviti na poti do prvega mesta. Z njim se je utrdil v vodstvu skupne razvrstitve, v kateri je svojo prednost pred drugouvrščenim Lewisom Hamiltonom znova povečal na zajetnih 24 točk.

A še pomembneje za Rosberga je bilo to, da je ustavil nalet moštvenega tekmeca pri Mercedesu, ki mu je začel po dveh zaporednih zmagah (v Monte Carlu in Montrealu) čedalje bolj dihati za ovratnik. Zanimivo, da je v Bakuju še na prostih treningih ritem narekoval 31-letni Anglež, ki se mu je v kvalifikacijah prikradla huda napaka.

V nemški reviji SportBild so prišli do zaključka, da je Hamiltona posredno k trčenju v ogrado »prisilil« prav Rosberg, ki naj bi ga vrgel iz tira. To mu je uspelo tako, da ga je ponižal pred dirkaškimi kolegi. Ko je namreč vzhajajoči Red Bullov zvezdnik Max Verstappen na petkovem sestanku voznikov vhod v bokse na mestnem dirkališču v Bakuju označil za nevarnega, mu je branilec naslova svetovnega prvaka skočil v besedo, rekoč, da je formula 1 šport za moške.

»V vhodu v bokse ne vidim nobenega problema. Je takšen, kakršen pač je, s čimer se moraš sprijazniti, če hočeš biti eden od nas,« je Hamilton podučil 18-letnega Nizozemca, ki ga je Rosberg takoj vzel v bran. Pred vsemi dirkači je moštvenega tekmeca spomnil, kaj je malo predtem izjavil na Mercedesovem sestanku.

»Sam si rekel, da si se na tistem delu od strahu skorajda podelal v hlače,« je zaupal nemški zvezdnik in med navzočimi sprožil salve (po)smeha, uperjene kajpak proti trikratnemu svetovnemu prvaku (v letih 2008, 2014 in 2015). Hamilton je bil menda zaradi tega čisto iz sebe. Besen kot ris je Nicu prisegel maščevanje. V kvalifikacijah ga je želel potolči do tal, v silni želji, da bi ga ponižal, pa je nato sam naredil usodno napako, ki ga je izločila iz boja za visoko uvrstitev na veliki nagradi Evrope.

Ko so vodilnega v skupnem seštevku za SP zatem vprašali, ali mu je kaj žal, ker ekipni kolega dirke ne bo začel ob njem iz prve štartne vrste, je Rosberg odvrnil: »Škoda je za moštvo, ki tako zelo gara za dvojne zmage!« Ob tem kljub temu ni mogel, naj se je še tako trudil, skriti zadovoljstva, da je Lewis tako daleč za njim. Kot so povedali očividci, je bil muhasti Anglež ob vrnitvi v garažo tako jezen, da je večkrat brcnil vse, kar mu je prišlo pred noge.

»Lewis me je v tistih trenutkih spominjal na Ikarja iz grške mitologije, ki je letel vse bližje proti soncu, dokler niso njegova krila pogorela in je zaradi tega strmoglavil,« je razkril Gerhard Berger, ki je – mimogrede – kot Nicov zastopnik pogovore z vodstvom Mercedesa za novo dveletno pogodbo pripeljal že tako daleč, da usklajujejo le še zadnje podrobnosti.

Rosberg, ki se že nadvse veseli nedeljske preizkušnje v Spielbergu, je bil tako popoln zmagovalec Bakuja – ni dobil le dirke, temveč tudi pomembno psihološko bitko s Hamiltonom. To je bilo najlepše darilo za 31. rojstni dan, ki ga je praznoval v ponedeljek.