Rosberg si bolj kot vse želi vrniti udarec Hamiltonu

Vodilni možje pri Mercedesu pozorno spremljajo Wehrleina, oko pa vrgli tudi na Ricciarda in predvsem na sila obetavnega Verstappna.

Objavljeno
29. marec 2016 07.54
Mi. Š.
Mi. Š.
Nico Rosberg je trdno odločen, da si bo po dveh zaporednih naslovih svetovnega podprvaka v formuli 1 letos končno pridirkal krstno lovoriko. Prvi korak k njej je pred dobrim tednom dni naredil z zmago na uvodni preizkušnji v Melbournu. »A to je bil šele začetek,« je po sanjskem štartu v prvenstvo poudaril 30-letni Nemec.

Kakor vedo povedati poznavalci razmer pri Mercedesu, je Rosberg v primerjavi z moštvenim tekmecem Lewisom Hamiltonom precej pridobil zaradi letos omejene komunikacije med dirkami. Angleški zvezdnik, ki lovi že tretji zaporedni in skupno četrti naziv najboljšega v kraljevskem avtomobilističnem razredu, naj bi bil namreč bolj odvisen od podatkov, s katerimi so odgovorni v ekipah prejšnja leta prek radijske zveze pomagali svojim dirkačem. Nemški as je na drugi strani menda bolj »domač« s tehniko, zaradi česar zna bolje analizirati in nastaviti dirkalnik.

»Da ne dobimo več vseh informacij, je zame osebno velik izziv, ki pa mi je všeč,« je omenil Rosberg, ki je – mimogrede – svoje »obvladovanje tehnike« potrdil tudi med veliko nagrado Avstralije, med katero je imel precejšnje preglavice s pregrevanjem prednje desne zavore. Kakor so po dirki sporočili iz moštva, se je Nico mojstrsko spopadal s težavami, ki še zdaleč niso bile nedolžne. »Razmišljali smo že o tem, da bi ga poklicali v bokse in končali preizkušnjo,« je razkril Toto Wolff, vodja Mercedesove ekipe v formuli 1.

Rosbergu bo pogodba z Mercedesom potekla letos

Kljub preglavicam, ki jih je imel, si je bolj ali manj zanesljivo privozil 15. zmago, od tega – če upoštevamo tudi lansko prvenstvo – že četrto zapovrstjo. Izjemen niz, s katerim je sklenil prejšnjo sezono, mu je zagotovo še okrepil samozavest. To je mogoče soditi tudi po njegovi drzni vožnji v prvi zavoj Albert Parka. »Nisem ga pričakoval tako daleč na zunanji strani,« je po izgubljenem medsebojnem dvoboju potarnal Hamilton. Da dirkač iz Wiesbadna, ki pravzaprav od otroštva živi v Monte Carlu, ni popustil niti za ped, gre morda pripisati tudi njegovemu boju za tako želeni naslov svetovnega prvaka in obenem tudi obstanek pri Mercedesu.

Kot so izbrskali pri nemški reviji Sport Bild, bo Rosbergu pogodba z moštvom »srebrnih puščic« potekla letos in ne prihodnje leto, kakor se je sprva govorilo. Nico ima sicer najboljše možnosti, da ostane v moštvu, ni pa edini kandidat. Nobena skrivnost namreč ni, da je Mercedesov sedež po vseh uspehih v zadnjih dveh letih izjemno zaželen, tako da menedžerji dirkačev stalno trkajo na Wolffova vrata. Na drugi strani že vrabčki čivkajo, da so odgovorni v ekipi vrgli oko tudi na Daniela Ricciarda (zdaj Red Bull) in predvsem na sila obetavnega Maxa Verstappna (Toro Rosso).

Za nameček nevarnost preži tudi iz lastnih vrst. V moštvu si namreč ogromno obetajo od svojega mladega dirkača Pascala Wehrleina, ki so ga letos posodili ekipi Manor. »Wehrlein ima kljub mladosti že precejšnjo odgovornost pri Manorju. Pascalov razvoj bomo pozorno spremljali in se nato odločili, kako se bo nadaljevala njegova športna pot,« je Wolff povedal o 21-letniku iz Sigmaringna na jugu Nemčije, obenem pa zatrdil, da je Rosberg (še) trden član Mercedesove družine. »Zato bo Nico prvi, s katerim se bomo začeli pogovarjati oziroma pogajati za naprej.«

Hamilton po VN Avstralije spet zbodel Nica

To pomeni, da je za zdaj še vse v Rosbergovih rokah. Če bo namreč tudi v nadaljevanju prvenstva dirkal tako kot nazadnje v Melbournu in še naprej nizal zmage, bo njegovo podaljšanje pogodbe zgolj formalnost. Vodilni možje v nemškem moštvu si pač ne bi dovolili, da bi jim svetovni prvak s številko 1 ušel drugam. Ker se 30-letni Nemec bori za nadaljevanje svoje kariere pri Mercedesu, bo slej ko prej toliko hujši tekmec v boju za lovoriko, kar je že dal favoriziranemu Hamiltonu vedeti tako na dirkališču kot tudi ob njem.

»Lewis me je v zadnjih dveh letih pustil za seboj, zaradi česar je tudi na začetku letošnje sezone v boljšem izhodiščnem položaju. Vem, da ga ne bo lahko ugnati, vendar pa je ravno to moj veliki izziv. Tako zelo rad bi mu vrnil udarec! To je moj glavni cilj za letos in naredil bom vse, da ga uresničim,« je poudaril Rosberg, ki ima več kot očitno že dovolj drugih mest, zaradi česar se ga že prijema vzdevek »večno drugi«. Da misli resno, se še kako dobro zaveda tudi Hamilton.

»Če bom želel ostati spredaj, bom moral trenirati še bolj zavzeto kot doslej, kajti tekmeci z Nicom na čelu si na vse pretege prizadevajo, da bi me premagali. Tako se krepijo in postajajo čedalje močnejši, za nameček iz ozadja prihajajo tudi mlajši, jaz pa postajam starejši. Zato si bom moral še višje zavihati rokave,« je presodil 31-letni šampion iz Stevenagea, ki poskuša Rosbergov nalet ustaviti tudi s takšnimi in drugačnimi provokacijami. Tako je po Nemčevem zmagoslavju na uvodni preizkušnji v Avstraliji moštvenega tekmeca »zbodel« z naslednjo izjavo: »Dalj ko traja sezona, manj je pomembna prva dirka.«

Rosberg se nanjo – vsaj javno – (še) ni odzval, zagotovo pa si je pri tem mislil svoje ...