Rosberg v Spa-Francorchampsu vodil od začetka do konca

Nemec Nico Rosberg je zmagal na trinajsti dirki sezone v belgijskem Spa-Francorchampsu. Drugi Ricciardo, tretji Hamilton.

Objavljeno
28. avgust 2016 14.57
Posodobljeno
28. avgust 2016 15.54
AUTO-PRIX-F1-BEL
M. Ž.
M. Ž.

Spa-Francorchamps - Trinajsta dirka svetovnega prvenstva formule ena v belgijskem Spa-Francorchampsu se je končala z zmago Nemca Nica Rosberga (Mercedes).

Nemec je štartal s prvega mesta in vse storil na začetku, ko je konkurente zadržal za seboj. V nadaljevanju dirke je le krmaril v ospredju in slavil šesto zmago sezone.

Na zmagovalnem odru sta bila še Avstralec Daniel Ricciardo z Red Bullom (+14,113) in Britanec Lewis Hamilton z Mercedesom (+27,634), ki se je do tretjega mesta prebil z zadnjega.

Brez stopničk so ostali pri Ferrariju. Njegova dirkača Sebastian Vettel in Kimi Räikkönen sta trčila že v prvem krogu in si hitro pokvarila dirko. Nemec je osvojil šesto, Finec pa deveto mesto.

Na razočaranje domačih gledalcev je bil v ozadju tudi Max Verstappen (Red Bull), ki je dirko začel z drugega mesta, nato pa bi v prvem ovinku žrtev trka Ferrarijev in moral z zlomljenim prednjim krilcem hitro v bokse, na koncu je osvojil le dvanajsto mesto.

V skupnem seštevku še naprej vodi Lewis Hamilton z 232 točkami, drugi je Nico Rosberg z 223 točkami, tretji pa Daniel Ricciardo s 151 točkami.

Naslednja dirka bo 4. septembra v Monzi.

Trk Ferrarijev v prvem krogu

Zmagovalec kvalifikacij Nico Rosberg je odlično štartal in zadržal vodilno mesto, povsem nasprotno pa se je dirka začela za Maxa Verstappna, ki je na štartu nekoliko »zaspal«, tako da sta ga prehitela oba voznika Ferrarija, Sebastian Vettel in Kimi Räikkönen. A že nekaj sekund kasneje je sledila katastrofa za italijansko moštvo, saj je Vettel v prvem ovinku trčil v Räikkönena, Finca pa je za nameček odneslo še v Verstappna. Vsi trije dirkači so izgubili ogromno, saj je Vettla zavrtelo in nazadoval med zadnje dirkače, Räikkönen in Verstappen pa sta zaradi poškodovanih dirkalnikov morala opraviti postanek v boksih.

Varnostni avto na progo ob nesrečah Sainza in Magnussena

V naslednjih krogih je imelo vodstvo dirke kar nekaj dela, saj je najprej v šestem krogu Carlosu Sainzu razneslo gumo, tako da je bil prvič vpoklican varnostni avto, nato pa je v desetem krogu Kevin Magnussen silovito trčil pri ovinku Eau Rouge, kar je znova pomenilo prihod varnostnega avtomobila. Danski dirkač je s svojim dirkalnikom tako poškodoval varnostno ogrado, da je vodstvo dirke v desetem krogu začasno prekinilo dirko in vsi dirkači so zapeljali v bokse. Na prvih petih mestih so bili Nico Rosberg, Daniel Ricciardo, Nico Hülkenberg, Fernando Alonso in Lewis Hamilton, ki je dirko začel z začelja.

Verstappen jezil Räikkönena, Hamilton se je vzpenjal

Ko so se dirkači lahko vrnili na stezo, sta se v središču poznornosti znašla Räikkönen in Verstappen, ki sta rahlo trčila v dvanajstem krogu. Finca je to pošteno razjezilo in je po radijski zvezi jezno povedal mehanikom, da ga želi Nizozemec očitno potisniti s steze. V ospredju je še naprej vodil Rosberg, za njim pa sta bila Ricciardo in Hamilton, ki je v 18. krogu prehitel Hülkenberga.

Rosberg krmaril do zmage

Najboljši trije dirkači so na svojih položajih ostali do 33. kroga, nato pa je moral tretjeuvrščeni Hamilton še tretjič v bokse. Britanec je s tem nazadoval na četrto mesto - prehitel ga je Hülkenberg - a se je že krog kasneje vrnil na tretje mesto. Hamilton si je s tem zagotovil mesto na zmagovalnem odru, za kaj več pa mu je zmanjkalo časa. Na koncu je prepričljivo zmago slavil Rosberg, drugi je bil Ricciardo in tretji Hamilton, ki je zadržal vodstvo v svetovnem prvenstvu.

REZULTATI DIRKE

1. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 1:44:51,058

2. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) +14,113

3. Lewis Hamilton (VB/Mercedes) +27,634

4. Nico Hülkenberg (Nem/Force India) +35,097

5. Sergio Perez (Meh/Force India) +40,660

6. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) +45,394

7. Fernando Alonso (Špa/Mclaren Honda) +59,445

8. Valtteri Bottas (Fin/Williams) +1:00,151

9. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) +1:01,109

10. Felipe Massa (Bra/Williams) +1:05,873

 

SP, skupno:

1. Lewis Hamilton (VB/Mercedes) 232 točk

2. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 223

3. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 151

4. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 128

5. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 124