Rosberga preganja kot beli morski volk

Lewis Hamilton na pragu svoje druge lovorike svetovnega prvaka v formuli ena po sezoni 2008.

Objavljeno
04. november 2014 00.15
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Ljubljana – Lewisa Hamiltona je tudi na nedeljski veliki nagradi ZDA popadel »ubijalski nagon«, ki »krasi« največje šampione. Kot beli morski volk je namreč triindvajset krogov po stezi v Austinu »preganjal« Nica Rosberga in »ugriznil«, ko je to njegov »plen« najmanj pričakoval, tako da mu ni bilo več rešitve. Mnogi so zdaj prepričani, da 29-letni Nemec v Teksasu ni izgubil le zmage, temveč tudi lovoriko.

»Nica sem očitno res presenetil, saj se sploh ni branil,« je Hamilton komentiral manever, s katerim je v 24. krogu prehitel Rosberga in si na stežaj odprl vrata do zmage na 17. letošnji preizkušnji za svetovno prvenstvo v formuli 1. Čeprav se je od daleč zdelo, da ima dirkač iz Wiesbadna, ki že od otroštva živi v Monte Carlu, vse pod »kontrolo«, je dogajanje na veliki nagradi ZDA v bistvu nadziral 29-letni Anglež.

»Vseskozi sem verjel, da se bom prej ali slej prebil mimo Nica; o tem nisem imel niti najmanjšega dvoma. Bilo je le vprašanje časa,« je razkril Hamilton, ki je – zanimivo – Rosberga prehitel na istem mestu, kot je pred dvema letoma tudi Sebastiana Vettla. »Na tukajšnji stezi ni pretirano težko slediti dirkalniku pred seboj, čeprav se po drugi strani zlasti v srednjem delu tudi ni preprosto pripeljati tako blizu (na sekundo ali manj), da bi lahko izkoristil pomoč zadnjih premikajočih se krilc oziroma sistema DRS,« je pojasnil svetovni prvak iz sezone 2008 in dodal, da je bil – ko je začel s svojim mercedesom W05 pripravljati napad na prevzem vodstva – še kar precej oddaljen od moštvenega sotekmovalca. Kljub temu je bil zelo samozavesten.

»Ko sem se na dolgi ravnini približeval Nicu, sem začutil močan nasprotni veter. Vedel sem, da moram čim dlje ostati v njegovem zavetrju, počakati na pravi trenutek in takrat 'skočiti' na notranjo stran. Natanko t(ak)o sem nato pred 12. zavojem tudi storil,« je Hamilton opisal ključ do uspeha v Teksasu, s katerim se je še utrdil na vrhu skupnega seštevka za SP. Zdaj ima namreč že 24 točk naskoka pred Rosbergom, kar pomeni, da bi mu za osvojitev lovorike na zadnjih dveh preizkušnjah v Sao Paulu (to nedeljo) in Abu Dhabiju (23. t. m.) zadostovali »že« drugi mesti. Ali z drugimi besedami: Nemec bi se lahko letos do naslova prvaka dokopal le še v primeru Hamiltonovega spodrsljaja.

Toda Rosberg (še) ne meče puške v koruzo. »V tem trenutku sem izjemno razočaran. Občutek, da te ekipni kolega užene z enakim dirkalnikom, je nagnusen. A v tej sezoni sem se, kar zadeva prebolevanje slabih dnevov, močno izboljšal. Še pred nekaj leti bi si po takšni dirki še dolgo razbijal glavo, kje in zakaj sem ga polomil. Zdaj na neuspeh hitreje pozabim, to so prinesle izkušnje,« je razložil drugouvrščeni v točkovanju za SP, ki bo proti Braziliji, kjer se mu že konec tedna ponuja priložnost za »popravni izpit«, odletel drevi. Potem ko je proučil svojo napako iz Austina, se bo poskušal do nedelje čim bolj zamotiti z drugimi stvarmi in svoje misli preusmeriti stran od formule 1.

»Kar je bilo, je bilo,« se ne ozira več nazaj in kljub zajetnemu zaostanku še vedno verjame, da lahko osvoji lovoriko. »Na voljo je še 75 točk, tako da je še vse mogoče. Zmeraj vozim na polno in nikoli se ne vdam,« je poudaril Rosberg in na vprašanje, kakšne posledice bi pri njem pustil morebitni neuspeh v boju za naslov prvaka, odvrnil, da o takšnih zadevah ne premišljuje. »To so mračne misli, v resnici pa sploh ni tako temačno. Vse je še odprto, dasiravno je vse skupaj postalo malce težje,« je še dejal 29-letnik iz Wiesbadna oziroma Monte Carla, ki se lahko »tolaži« tudi s tem, da sta s Hamiltonom dosegla že 10. dvojno zmago v sezoni in tako izenačila rekord McLaren-Honde iz prvenstva 1988. Vodja nemškega moštva Toto Wolff je prepričan, da je zdajšnji Mercedes še boljši od takratne britansko-japonske ekipe, za katero sta tedaj prva mesta kot po tekočem traku nizala Alain Prost in Ayrton Senna ...