Rossi bo kot prvi lovil magično dvestotico

Motociklizem: Honda pred VN Španije trepetala, potem ko je Pedrosa prestavil vrnitev, Marquez pa si je zlomil mezinec.

Objavljeno
30. april 2015 11.07
T. V., šport
T. V., šport
Jerez – Špance, sploh pa Hondo, je pred dnevi resno zaskrbelo, da bo prva evropska dirka motociklističnega SP, ki jo bodo gostili v Jerezu, izgubila lep del svojega sijaja. A poškodba Marca Marqueza s treninga ni imela takšne teže, da bi svetovni prvak zaradi nje izpustil VN Španije, vsekakor pa na stezi še ne bo Daniela Pedrose, ki je svojo vrnitev prestavil na Le Mans.

Gostemu dimu, ki sta ga sprožila njegov umik iz svetovnega prvenstva in ponovna operacija rame, je sledilo le malo ognja. Že res, da je sprva še sam omenjal možnost počitka kar celotno sezono, a po tehtanju posledic, ki bi sledile takšni odločitvi, se Pedrosa ne namerava zlahka odreči svojemu statusu pri Hondi. Vseeno pa bi z Jerezom vendarle izzival zdravstveno usodo. »Preizkusil sem se na motorju za supermoto, vendar rama še ni nared. Če bi opravil celoten tekmovalni program konca tedna, bi se vse lahko le poslabšalo. Zadnje, kar si želim, je, da sprožim nove težave,« je objavil Pedrosa, ki ga bo tudi tokrat zamenjal Hiroši Aojama, japonski motorist, ki nikakor ne bi mogel nositi bremena odsotnosti glavnih asov tovarniške ekipe, če bi tudi Marquez začasno izpadel iz igre.

Njegovi delodajalci so kar zmrznili, ko je prišla novica, da si je na sobotnem treningu motokrosa zlomil mezinec. Še istega dne so ga operirali, včeraj pa si je že snel opornico in svetu prek družbenih omrežij poslal dokaz, da mu nasmeh ni izginil z obraza. Poškodba resda ni takšne vrste, da bi zaradi nje presedel eno dirko, a bo vsekakor omejevala njegovo levo roko, kar je zadnje, kar bi mladi španski zvezdnik ta hip želel. Z gostovanj v Aziji, Severni in Južni Ameriki se pač ni vrnil z izkupičkom, ki so ga načrtovali v njegovi ekipi, in tudi njegovo izhodišče v svetovnem prvenstvu ni idealno, četudi se je kolesje sezone šele pognalo. Zadnji padec v Argentini pa je bil še dodaten udarec njegovemu tekmovalnemu egu, ne glede na to, da ga je navzven dobro sprejel in se tudi poklonil svojemu ta čas največjemu tekmecu Valentinu Rossiju.

»Danes (včeraj op. p.) sem imel še en pregled pri zdravniku, potrdil mi je, da se prst dobro celi. Takoj sem začel fizioterapijo, imam pa dobre in slabe trenutke. Dogovorili smo se, da mi prst pregledajo po vsakem treningu, menjavali mi bodo tudi povoj. Motivacije mi ne manjka, saj bom nastopil pred domačimi navijači, iz prejšnjih let pa me na Jerez vežejo lepi spomini. Žal mi je zaradi poškodbe, upam, da ne bo odigrala prevelike vloge,« si je zaželel zadnji zmagovalec Jereza, ki pa se ne more meriti s svojim izzivalcem in trenutno vodilnim Rossijem. Ta si je med letoma 2001 in 2009 privozil šest zmag v elitni kategoriji, ima še dve drugi in eno tretje mesto, v nedeljo pa bo lovil jubilejno, 200. uvrstitev na zmagovalni oder v SP. Po tej plati je že davno presegel vse predhodnike, drugi za njim, Giacomo Agostini, jih je v karieri zbral 159.

»Presrečen sem, da smo se vrnili v Evropo, čeprav je za mano sijajen niz in še kar vodim v SP. Jerez mi namreč zelo ustreza, ima nekaj zelo hitrih zavojev in predvsem bom poskusil ponoviti tukajšnje predstave iz preteklosti,« se italijanski zvezdnik ni preveč spuščal v težave tekmeca, četudi z zanimanjem posluša novice iz drugih taborov. S precejšnjim nelagodjem je denimo prihod v Španijo pozdravil Andrea Dovizioso, največje presenečenje sezone in njegov najbližji zasledovalec z zaostankom šestih točk. »Tako zame kot za Ducati je to ena najtežjih preizkušenj, optimizem mi vliva le bera z uvodnih dirk, ki kaže, da GP15 v resnici dobro opravi nalogo na različnih dirkališčih,« se Dovizioso sooča z novim položajem, saj tako previden letos še ni bil. A tudi kakšen spodrsljaj bi mu zdaj vsi hitro spregledali, vsekakor pa veliko prej kot Jorgeju Lorenzu, ki vneto ponavlja stare besede o tem, da je sezona še dolga in ponuja še dovolj priložnosti. A po zapravljenem letu 2014 si stežka privošči še en tako povprečen štart v sezono, saj je bil dvakrat že svetovni prvak v moto gp.