Rossi je bil skozi leta kot kameleon

Motociklizem: šef Yamahine ekipe pravi, da bo razplet SP prepustil bogu.

Objavljeno
19. oktober 2015 23.45
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Phillip Island – V začetku leta so se pri Yamahi pogosto soočali z vprašanji, kateri dirkač bo imel v sezoni 2015 status prvega dirkača in s tem večje ugodnosti, a so z veliko vnemo zavračali takšno delitev v tovarniški ekipi in zagotavljali, da bosta Jorge Lorenzo in Valentino Rossi povsem izenačena. Na enakopravno stališče so jih spet spomnili dve dirki pred koncem SP, ko sta dirkača domala poravnana v bitki za lovoriko.

Šef moštva Lin Jarvis je sicer že sredi poletja napovedal, da se sezona ne bo razpletla pred finalom v Valencii, a obenem tedaj izrazil upanje, da vendarle greši v svojih napovedih, saj si tako dramatičnega zaključka pač ni želel. Po VN Avstralije, na kateri je Lorenzo z 2. mestom spet zmanjšal zaostanek za Rossijem (4.) na enajst točk, pa je ponovno poudaril, da se v moštvu nihče ne bo mešal v njun dvoboj. »Če bomo prišli do točke, ko bi prvaka odločal finale v Valencii, jima bom preprosto rekel, naj ju spremlja bog. Vse drugo bo nato prinesla dirka,« o trenutnem položaju pravi Jarvis, ki zagotavlja, da se pri Yamahi izogibajo soljenju pameti svojima zvezdnikoma, četudi bi se lahko zgodilo, da bi z zaostrovanjem tekmovalnih razmer drug drugega v žaru dvoboja na zadnjih dirkah spravila ob uvrstitvi.

»Oba vesta, kaj počneta, dogodkov med dirko pa tako ali tako ne moremo nadzorovati. Sam od njiju predvsem pričakujem, da se bosta borila pošteno, a odločno. Če bi namreč eden od njiju prvenstvo odločil z nepošteno potezo, bi si to za zelo dolgo časa zapomnilo ogromno število ljudi. To pa ne zanima nobenega od njiju. Takšen je moj občutek, a počakajmo do zadnje postaje,« pravi Jarvis, ki pa letos ne skriva svojega navdušenja nad tem, kako se je Rossi dvignil iz pepela in vnovič prišel v položaj, ki mu obeta novo lovoriko v SP. »Za 36-letnika je neverjeten dosežek, da se enakovredno kosa z mladimi oziroma je celo boljši in do zadnjega ostaja v igri za naslov svetovnega prvaka. Njegova motivacija je na zavidljivi ravni, njegov občutek za podrobnosti enak kot v mladih letih, sam niti ne vidim razlike,« je navdušen Jarvis, ki Italijana kajpak dobro pozna in je prepričan, da spada med redke svetovne ase, ki so zmogli ostati v koraku s časom in razvojem.

»Neverjetno je, kako mu je skozi leta uspelo prilagoditi svoj način vožnje. Le nekaj dirkačev, pilotov, smučarjev in drugih športnih asov je, ki se tako dobro odzivajo na spremembe slogov in opreme do poznih let kariere. Zame je to fenomen,« je Jarvis prepričan, da je Yamaha letos Hondo tako zasenčila tudi zaradi posluha za dirkače. »Naša filozofija je bila vedno ohranjanje harmonije med motorjem in dirkačem, in to velja za dirkalni in prodajni del. Seveda lahko ustvariš motor z neverjetno močjo in najbolj razvito tehnologijo, a če dirkač na njem nima občutka, ti to kaj dosti ne pomaga,« je alfa in omega Yamahine ekipe posredno zbodel Hondo, ki je imela tudi letos precej težav.