Rossi po izgubljenem naslovu: Lorenzo ni pravi prvak

Italijanski zvezdnik kritičen do tekmecev: Marquez je delal za Lorenza in se boril proti Pedrosi.

Objavljeno
08. november 2015 20.15
MOTO-ESP-PRIX-VALENCIA-MOTOGP-PODIUM
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si
Valencia - Sezona dirk svetovnega prvenstva v elitnem motociklističnem razredu moto gp je z današnjo dirko v Valencii dosegla vrhunec, ki pa navijačem največjega zvezdnika tega športa Valentina Rossija ni prinesel zadoščenja. Zmage priljubljenega Italijana so si želeli celo v Španiji, čeprav so na zadnji dirki na vrhu stali kar trije domači dirkači. Z zmago je naslov osvojil Jorge Lorenzo, a namesto hvalospevov poslušal celo žvižge s tribun, prav tako Marc Marquez, ki je končal na drugem mestu, a bi lahko boj za končno naslov zapletel, če bi zapeljal pred rojaka.

Mnogi so bili po dirki mnenja, da tega ni storil namenoma, čeprav mu je bil tik za petami, podobno tudi njegov moštveni kolega Dani Pedrosa. Tudi Rossi je brez dlake na jeziku znova okrcal mlajšega tekmeca, s katerim si je prišel navzkriž nazadnje v Sepangu in si z nešportno potezo tudi prislužil kazen - odvzem točk in zadnje štartno mesto pa ga je naposled tudi stalo naslova. Četrto mesto ob Lorenzovi zmagi ni bilo dovolj za ubranitev sedmih točk prednosti v skupnem seštevku. Rossi je tako za izgubljeni naslov okrivil prav Marqueza in Hondo, ki naj bi v zadnjih tednih uspešno delala za naslov Lorenza.

»Sijajno delo Honde, kajne? Delaš za tekmeca v drugi ekipi, boriš se pa z moštvenim sotekmovalcem,« je za španski časnik Marca dejal Rossi. »Vedel sem, da bo na koncu tako. Marquez se je spremenil v osebnega telesnega stražarja Lorenza. Česa takšnega v našem športu še nisem videl. To je prava sramota, a moramo pač sprejeti stvari, kakršne so,« je rohnel devetkratni svetovni prvak. »Navijači so zdaj videli, kakšen je bil Marquezov načrt. Ne mislim komentirati, toda naslednji meseci bodo priložnost, da Marc razmisli o svojem obnašanju. Zdaj vidite, kaj sem mislil po dirki v Avstraliji.«

Moštvenemu sotekmovalcu je za naslov sicer čestital, a dodal, da njeghova zmaga ni bila čista. »Lorenzo si zasluži naslov. Toda ni pravi prvak, ker se je zgodilo nekaj, kar se v tem športu ni še nikoli. Zaradi tega ne more biti srečen.« Rossi ima na svoji strani tudi navijače, ki so ga na socialnih omrežjih že razglasili za »pravega« prvaka in moralnega zmagovalca sezone.

Rossijevo teorijo o tem, da danes zaradi španskega dogovora na dirki ni bilo neposrednih napadov na Lorenza, je v pogovoru za špansko televizijo delno potrdil tudi sam svetovni prvak. »Vedeli so, kaj je v igri v mojem primeru. Pomagalo je, da smo vsi Španci. A prepričan sem, da bi bilo z Rossijem, če bi imel za hrbtom italijanske dirkače, popolnoma enako,« je menil Lorenzo.