Rossi s sanjskim lovom vznemiril Cala

Cal Crutchlow z drugo zmago potrdil, da podvig v Brnu ni bil naključen.

Objavljeno
24. oktober 2016 01.05
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Phillip Island – Marcu Marquezu so mnogi že pred štartom včerajšnje VN Avstralije pripisovali novo zmago. Hondin adut, ki si je pred tednom dni v Motegiju predčasno zagotovil tretji naslov svetovnega prvaka v kategoriji motoGP, je bil namreč razred zase v kvalifikacijah, v katerih sta si njegova najhujša tekmeca, Jorge Lorenzo in Valentino Rossi (oba Yamaha), zagotovila šele 12. oz. 15. štartni položaj.

Kjer se »prepirajo« trije, četrti dobiček ima. Na Phillip Islandu je v vsem sijaju zablestel Cal Crutchlow, ki je izkoristil Marquezovo napako (v 10. krogu je zdrsnil s proge) in slavil zmago. »Marc mi je s svojim padcem v četrtem zavoju, v katerem sem pred dvema letoma padel tudi sam (v zadnjem krogu na 2. mestu), povzročil tudi precej skrbi. Ker nisem bil prepričan, kaj je bil vzrok njegovega zdrsa, na tistem delu pozneje nisem več premočno zaviral,« je razkril 30-letni Anglež in pojasnil, da je močneje pritiskal, ko se je sonce skrilo za oblake, ker je želel prednjo gumo ohraniti dovolj ogreto. V sončnih trenutkih je nato dirkal za odtenek manj tvegano.

Na ta način je dirkač poltovarniške Hondine ekipe LCR ujel želeni ritem, nakar ga je vznemiril Rossi. »Ko so mi mehaniki pokazali, da 'Vale' zaostaja za 1,2 sekunde, sem bil začuden. Ker ga predtem nisem opazil za seboj, sem se že ustrašil, da me bo – potem ko se je s 15. mesta prebil na drugo – že kmalu napadel. Na srečo sem se nato malo oddaljil od njega,« si je oddahnil Crutchlow, vesel, ker je bil po dveh težavnih dneh (»Zaradi dežja, mraza in vetra je bilo nevarno.«) izjemno hiter tudi na suhi progi. Z zmago v Avstraliji je potrdil, da njegov krstni podvig v kraljevskem razredu pred dvema mesecema na VN Češke nikakor ni bil naključen.

»Prejšnji teden me je ena od novinark vprašala, kaj si želim za dirko na Phillip Islandu. Odvrnil sem ji, da zmago. Čeprav nihče ni verjel, da sem jo res sposoben doseči, sam nisem dvomil, da se lahko tu borim za prvo mesto. Z njim sem uresničil enega od ciljev, ki sem si jih zadal pred začetkom sezone, pred katero sem si želel na oder za najboljše tudi v Brnu in Silverstonu. Lepo je, da imam zdaj zmagi na mokri in suhi stezi; v nasprotnem primeru bi ljudje mislili, da znam zmagati le v dežju,« je bil nasmejan Crutchlow.

Rossi je po dirki, ki jo je končal kot drugi, povedal, da je v prvih desetih krogih, v katerih je kot po tekočem traku prehiteval tekmece, izjemno užival. »Ko sem videl, da je Marquez padel, sem pomislil celo na zmago. Verjel sem, da lahko premagam tudi Crutchlowa, saj sem bil na jutranjem ogrevanju hitrejši od njega. A Cal je bil tokrat na žalost močnejši od mene,« je priznal 37-letni Italijan, ki se je v skupnem seštevku za SP utrdil na 2. mestu. Pred zadnjima dvema preizkušnjama – naslednja bo že to nedeljo v Sepangu – ima 24 točk naskoka pred tretjeuvrščenim Lorenzom, ki se je moral včeraj sprijazniti s 6. mestom.