Rossi v bitko z Jorgejem, če ga bo ta počakal

Italijanski motociklist Valentino Rossi vsaj na treningu za VN Katalonije prebil led.

Objavljeno
15. junij 2013 12.14
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Barcelona – Priznanje Valentina Rossija, da sanja o zmagoslavju nad španskim trojčkom v Barceloni, se je še pred dnevi zdelo kot eden od tistih samomotivacijskih monologov, ki krepijo pogum, ne prinašajo pa vedno rezultatov. A Italijan je včeraj z najboljšim časom pokazal, da je mislil še kako resno in da še zdaleč ni za staro šaro.

Vse do VN Italije pred 14 dnevi se je »doktor«, ki je sezono resda začel s 3. mestom na VN Katarja, gibal med tretjim in četrtim mestom na treningih, potem pa je v Mugellu uvodni dan končal le za Jorgejem Lorenzom. A ostalo je pri preblisku, saj dirke zaradi padca ni končal, njegove potenciale pa je ta čas domala nemogoče oceniti. Sam ne pretirava do te mere, da bi se denimo javno vrival pred moštvenega sotkemovalca Jorgeja Lorenza, drugega v SP, a obenem je prepričan, da zmore več, kot kažejo povprečni rezultati zadnjih dveh mesecev. Na včerajšnjem drugem prostem treningu je prvič v sezoni postavil najboljši čas dneva, a ko so ga povprašali, ali je pripravljen na ponovitev velike bitke z Lorenzom iz leta 2009, je po svoji šegavi navadi odvrnil: »Če me bo Jorge počakal …«

V Mugellu je tudi na najbolj boleč način spoznal, da nima več telesa 20-letnika. Posledice padca je čutil vse do konca tedna, pa četudi zato ni izpustil nobenega treninga. »Zlasti v ponedeljek me je spremljala velika bolečina – v telesu in v glavi,« je priznal, da ga je sam polomil, a obenem dodal, da se njegova forma vzpenja, obdobje prilagajanja na yamaho pa naj bi se vse bolj bližalo koncu. Njegov optimizem pred jutrišnjo VN Katalonije pa je vendarle presenetljiv. V Barceloni je sicer dosegal ene najboljših rezultatov v karieri – kar devetkrat je stal na vrhu zmagovalnega odra –, zdaj pa čuti, da je že pripravljen za nov skok k vrhu in četudi časi tega niso kazali, je ta občutek očitno dobil že v Mugellu.

»Yamaha se običajno zelo dobro obnese v Montmelu in ta konec tedna bi lahko bil eden mojih najboljših doslej. Želim se povzpeti na zmagovalni oder. Že v Mugellu je bilo fantastično, seveda pa se ne slepim, da moj čas iz prvega dne že kaj pomeni. Petek je petek, do dirke se moram še precej popraviti. A v Barceloni je vedno odločila predvsem nastavitev motorja in izbira pnevmatik. Na treningu sem tokrat vozil s trdimi, proti koncu pa z mehkimi, medtem ko je bil Lorenzo ves čas na mehkih,« je razkril včerajšnje dogajanje v Yamahinem boksu, kjer se nadejajo, da bo to njihov konec tedna. T. V.