Rossijevi modeli le spomini na otroštvo?

Marc Marquez in Jorge Lorenzo danes v Valencii odločata o letošnjem prvaku razreda motoGP.

Objavljeno
10. november 2013 00.30
T. V., šport
T. V., šport
Valencia – Pred skoraj natanko sedmimi meseci je Marc Marquez z velikimi očmi in otroško osuplostjo pospremil prvo uvrstitev med najboljšo trojico v motociklističnem kraljevskem razredu. In okolico prepričeval, da v sanjah ni računal, da se bo pri 20 letih že ob krstu v eliti boril za navišja mesta. Danes ima odprto pot celo do lovorike.

Modeli motorjev Valentina Rossija, ki so ga navdihovali kot otroka in ki jih, kot pravi, hrani v svoji domači sobi, bodo v resnici le še makete spomina na preteklost, če mu bo danes na finalu v Valencii uspel veliki met in bo hkrati postal najmlajši prvak najmočnejšega razreda. Včeraj je naredil vse, da bi si čim bolje postlal pred velikim izzivom in dvobojem z rojakom Jorgejem Lorenzom, ki mu v svetovnem prvenstvu sledi s 13 točkami zaostanka in ki se je v zadnjih tednih spustil v divji dir za njim ter v le dveh dirkah zaostanek s 43 točk znižal na zdajšnjo razliko. Tudi po sreči, ker je Marquez pač enkrat vmes zabeležil enega od dveh odstopov v sezoni.

Da danes napake ne bo ponovil, je trdno odločen, demonstracijo svoje volje in tudi moči, ki mu je prinesla večmesečno vodstvo v svetovnem prvenstvu, pa je pokazal včeraj, ko si je z izjemno prevlado zagotovil prvi štartni položaj za zadnjo dirko sezone. In to z rekordom steze 1:30,237, kar je nekako v skladu s celo njegovo sezono, v kateri postavlja nove mejnike, slednjega pa je včeraj postavil tudi dovolj zgodaj, da si je nato privoščil nekoliko ležernejši zaključek in – skoraj padel v težave.

Prav v zadnjem krogu je namreč skoraj zabeležil padec, ki sicer ne bi bil prvi v tej sezoni, a pred dnevom D zaradi vpliva na psihološko pripravljenost zagotovo ne najbolj zaželen. Prav zato je Hondin vzpenjajoči se zvezdnik še bolj trdno odločen, da si kaj takšnega ob izteku dirkalnega leta ne bo več privoščil. »Najpomembnejša dirka sezone se bliža in to se čuti v zraku pri vseh. Nekoliko mi je že pognalo kri po žilah. Nisem želel več voziti na vso moč, a ko nisi več stoodstotno zbran, se kaj takega hitro zgodi. Zagotovo me je dogodek še ob pravem času spomnil, česa si na dan dirke res ne smem privoščiti,« je pripovedoval Marquez, ki je letos že vknjižil padce tudi na ogrevalnih krogih na dan preizkušnje.

A dejstvo je, da bo prvak leta 2013 v vsakem primeru junak in kot v preostalih dveh kategorijah (bitka za vrh je sicer odprta še v moto 3) – Španec. Marquez zaradi neverjetnega štarta v svoje prvo leto najmočnejše konkurence, Lorenzo zaradi neverjetnega finiša, v katerem vseskozi lovi mladega rojaka. Včeraj se sicer slednji ni mogel pohvaliti s tako dobrimi občutki, zlovoljnost je bila opazna, potem ko je bil prisiljen med treningom zamenjati motor, takoj po tem pa tudi še ni vedel, kaj je mučilo njegovo yamaho. Še na zadnjem dopoldanskem prostem treningu se je namreč razveselil, da je prvič ta vikend dosegel boljši čas od tekmeca, po popoldanskem prehodu na drug jeklen konjiček pa ni bil več konkurenčen.

»Čutil sem, da nekaj ni v redu in motor je iznenada nehal delovati, kot bi moral, zato smo bili prisiljeni k menjavi. Rezervni pa je bil precej slabši, zato nisem imel priložnosti za kosanje z Marcom za prvi štartni položaj. Do štarta bomo morali odpraviti težave!« je Lorenzo, ki ima v žepu že lovoriko 2010 in 2012, skopo opravil z včerajšnjim dogajanjem, pri tem pa dodal, da ni prepričan, da so njegove možnosti za nov uspeh v SP sploh realne.

»Težko bo, 13 točk je zelo veliko. Težko si je predstavljati, da bi Marc lahko končal na petem, šestem ali slabšem mestu (Marquez bi izgubil vodstvo, če bi končal slabše od četrtega mesta in bi Lorenzo zmagal). A vseeno moramo ohraniti zbranost do konca in potem bomo videli, kaj se bo dogajalo. Eno so namreč kvalifikacije, drugo pa dirka. Z dobrim štartom ga lahko prehitim,« je razmišljal Lorenzo, na vprašanje, kdo bo po njegovem prvak, pa v šali odgovoril: »Če bi moral na to staviti denar, bi ga stavil na Marca, vendar nanj ne bi stavil cele vsote …«