Reli Dakar: pred 11. etapo konec za Sainza

Pred začetkom 11. etape je z vzdržljivostnega relija dokončno odstopil španski dirkač Carlos Sainz.

Objavljeno
14. januar 2016 18.16
Š. Ro.
Š. Ro.

Buenos Aires - Španski dirkač Carlos Sainz je dokončno odstopil na letošnjem vzdržljivostnem reliju Dakar. Voznik ekipe Peugeota je nadaljnje odstope odpovedal pred današnjim začetkom 11. etape.

Kot so sporočili iz njegove ekipe, so se za ta korak odločili po posvetu z mehaniki, ki v kratkem času niso zmogli odpraviti večje okvare na vozilu. Gre za okvaro na povezavi med menjalnikom in motorjem, zaradi česar je 53-letni Sainz že v sredo v primerjavi s tekmeci izgubil več ur. Zmagovalec relija iz leta 2010 je tako predčasno končal nastope.

Vse bližje svojemu 12. naslovu se je v včerajšnji 10. etapi približal Stephane Peterhansel, za katerim je Sainz zasotajal za devet minut. A potem ko je včeraj obtičal 30 km pred ciljem, je bilo zanj konec upov na zmago, francoski veteran pa ima zdaj odprto pot do naslova. Lanski zmagovalec Katarec Al-Attiyah je po 10. etapi zaostajal več kot uro.

A prav slednji pa je dobil današnjo 11. etapo med avtomobilisti in zaostanek neoliko zmanjšal. Na 712 km dolgi preizkušnji od La Rioje do San Juana je imel ob koncu etape 5:52 minute prednosti pred Francozom Sebastienom Loebom, ki je bil drugi, tretje mesto je osvojil Finec Mikko Hirvonen, ki je zaostal sedem minut in eno sekundo. Peterhansel, danes četrti, ima tako zdaj skupno 51:55 minute prednosti pred Katarcem.

Med motociklisti je zmagal Francoz Antoine Meo, si je privozil 18 sekund prednosti pred Avstralcem Tobyjem Priceom, sicer vodilnim v skupnem seštevku. Tretji med motociklisti je bil Čilenec Pablo Quintanilla, ki je zaostal dve minuti in 48 sekund.

Price še vedno vodi v skupnem seštevku, pred drugim Slovakom Stefanom Svitkom, ki je bil danes 12., ima zdaj 35:23 minute prednosti. Konec je tudi za motociklista Paula Goncalvesa, ki je bil po desetih etapah na skupnem četrtem mestu.