Schumacher med najboljšimi prezrl Rosberga

Sedemkratni svetovni prvak se je pred VN Madžarske, ki se bo jutri začela ob 14. uri, spomnil svojih uspehov in evforije v Italiji.

Objavljeno
27. julij 2013 10.01
reu/MOTOR-RACING-PRIX/
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Budimpešta – Z največ zmagami na zahtevni in z zavoji dodobra prepleteni progi na Hungaroringu, ki ji – ker je na njej izjemno težko prehitevati – pravijo tudi »Monte Carlo brez zaščitnih ograd«, se lahko med moštvi pohvalijo pri McLarnu (11), med dirkači pa je št. 1 kakopak Michael Schumacher. Sloviti Nemec je namreč VN Madžarske dobil štirikrat, v letih 1994, 2001, 2003 in 2004.

Čeprav je Schumacher po koncu lanske sezone še drugič po letu 2006 pomahal v slovo dirkanju v formuli 1 (zdaj menda dokončno), jo še vedno spremlja nadvse pozorno. To je razvidno tudi iz njegovega intervjuja za italijansko televizisko postajo Sky Italia, v katerem se je pred dnevi po dolgem in počez razgovoril o letošnji problematiki gum.

»Največja težava je zame v tem, da bi morale pnevmatike ustrezati večini moštev in ne le nekaj dirkalnikom, kot je bil to primer že v prejšnjih dveh sezonah. Sam sem namreč že lani po dirki v Bahrajnu na glas opozarjal, da ne delujejo tako, kot bi morale, kar so medtem opazili tudi drugi,« je 44-letni Nemec poudaril, da se položaj v kraljevskem avtomobilističnem razredu – kar zadeva gume – ni bistveno spremenil v primerjavi s prejšnjima dvema sezonama.

Zanimivo je tudi, da so s Sebastianom Vettlom (Red Bull, 157 točk), Fernandom Alonsom (Ferrari, 123 točk), Kimijem Räikkönenom (Lotus, 116 točk) in Lewisom Hamiltonom (Mercedes, 99 točk) na vrhu ostala pravzaprav ista imena kot lani, kar le podkrepi njegovo oceno, da so omenjeni štirje dirkači ta čas najboljši na svetu. »Seveda so vsi štirje le ljudje in imajo tudi svoje slabosti, toda trdo garajo, da bi jih čim bolj zakrili. Zato so tudi malodane ves čas pri vrhu,« je presodil sedemkratni svetovni prvak.

Ker med najboljšimi vozniki ni izpostavil tudi rojaka in v prejšnjih treh letih moštvenega sotekmovalca Nica Rosberga, je v domovini dvignil kar precej prahu. Nenazadnje je 28-letni Nemec letos za razliko od svojega moštvenega tekmeca Hamiltona že okusil slast zmage, in to dvakrat (v Monte Carlu in Silverstonu). Je pa po drugi strani res, da je bil Rosberg doslej manj učinkovit pri zbiranju točk, saj po deveti od 19 dirk v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo s 84 točkami zaseda šesto mesto.

Kakor koli že; Schumacher se je pred jutrišnjo veliko nagrado Madžarske (s štartom ob 14. uri), s katero se bo letošnja sezona v formuli 1 prevesila v drugo polovico, spomnil tudi svojih številnih uspehov. Ob tem je dejal, da vsi podvigi, ki jih je dosegel v najhitrejšem »cirkusu«, zanj ne igrajo tako velike vloge, kot se morda zdi. »Med vsemi rekordi mi še največ pomeni sedem naslovov svetovnega prvaka,« je poudaril in nadaljeval, da je navsezadnje cilj slehernega dirkača biti dober in uspešen vso sezono in ne le na eni preizkušnji.

Najlepše trenutke v karieri je doživljal med osvojitvijo prve lovorike za Ferrari. »Ko sem stal na zmagovalnem odru, mi je Jean Todt prišepnil na uho, da se bo moje življenje popolnoma spremenilo. Ni se motil,« se je »Schumi« spomnil vsesplošne evforije, ki je zavladala v Italiji, potem ko je znamenitemu moštvu iz Maranella pridirkal naslov svetovnega prvaka. Skupaj jih je za Ferrari osvojil pet, še dveh se je pred tem veselil z Benettonom.

Kljub spodletelemu vnovičnemu poskusu vrnitve na vrh z Mercedesom leta 2010, s katerim je v treh sezonah izvlekel eno samcato uvrstitev na oder za najboljše (lani s tretjim mestom na ulicah Valencie), ne obžaluje, da se je po triletnem premoru znova odpeljal na štart dirke v formuli 1, saj je vedel, kaj ga čaka. Drugače pa je tako rdečo kot tudi srebrno ekipo ohranil v čudovitem spominu. »Ni mi težko priznati, da ljubim tako Ferrari kot Mercedes. V italijanskem moštvu sem užival v številnih uspehih, zelo dobro pa sem se počutil tudi v nemškem, v katerem me je navdihovalo delo s številnimi izvrstnimi ljudmi ...«